Reprezentantul Ungariei, după ce 21 de miniștri de finanțe din UE au boicotat o reuniune de la Budapesta: „Ne face mai puternici”
Efectul boicoturilor de la reuniunea de vineri de la Budapesta a miniștrilor de finanțe din țările UE nu este acela decât de „a face Ungaria mai puternică”, a declarat ministrul de finanțe al țării, Mihály Varga, potrivit Politico.
Vorbind la Budapesta după reuniune, Varga a declarat că „lista lungă a participanților noștri” la întâlnirea de vineri arată că „cel mai nou impuls de sancțiuni al Bruxellesului a funcționat, în acest caz, în beneficiul președinției ungare”.
Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, timp în care premierul Viktor Orban a efectuat câteva autointitulate „misiuni de pace” la Kiev, Moscova, Beijing și Washington și a pretins – fără a primi aprobarea – că reprezintă Uniunea Europeană, stârnind critici acerbe din partea miniștrilor și atrâgând un boicot din partea Comisiei Europene.
Doar șase miniștri din cei 27 au participat la reuniunea de vineri de la Budapesta, inclusiv Varga însuși.
Cu toate acestea, organizațiile internaționale au avut reprezentanți la nivel înalt, printre aceștia numărându-se directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, și secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Matthias Cormann.
Varga a declarat că participarea „instituțiilor financiare de importanță cheie”, cum ar fi prezența FMI și a OCDE, a făcut ca reuniunea să fie „un succes în toate aspectele”. El a adăugat că „în ciuda ideii de boicot, toate statele membre au fost reprezentate”.
„Am spus întotdeauna că sancțiunile funcționează adesea invers”, a mai spus Varga.
FMI a primit numeroase critici din partea țărilor UE cu privire la planul instituției internaționale de a trimite o delegație la Moscova, nouă miniștri de finanțe afirmând că vizita „va fi folosită fără îndoială în scopuri propagandistice de către regimul rus”.
Georgieva nu a luat parte la conferința de presă de după reuniune. Întrebat despre criticile aduse FMI, Varga a declarat că „unele țări” au ridicat problema în timpul reuniunii de vineri, dar că Georgieva a dat o „explicație rezonabilă cu privire la situație”, conform căreia vizita la Moscova este în conformitate cu normele FMI.
Întrebat despre planul Comisiei Europene de a utiliza profiturile generate de activele rusești înghețate pentru a susține un împrumut către Ucraina, care a fost prezentat ambasadorilor sâmbătă, la Bruxelles, Varga a precizat că nu a fost discutat în timpul reuniunii ministeriale de la Budapesta, adăugând că „avem o opinie diferită” cu privire la livrarea de arme către Ucraina.
O reuniune separată a miniștrilor de finanțe din zona euro care a avut loc vineri dimineață la Budapesta a fost aproape anulată din cauza boicoturilor, șeful Eurogrupului, Paschal Donohoe, distanțându-se, în cadrul unei conferințe de presă, de reuniunea organizată de Ungaria.
„Eurogrupul este o instituție politică diferită”, a declarat Donohoe. „Motivul pentru care a avut loc această reuniune a Eurogrupului este că activitatea zonei euro trebuie să continue”, a precizat el.