Sari direct la conținut

Republica Moldova se va adresa Moscovei pentru extrădarea unuia dintre cei mai puternici oligarhi de la Chișinău, care are cetățenia a trei state

HotNews.ro
Oligarhul fugar Ilan Șor la un eveniment de campanie din 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Oligarhul fugar Ilan Șor la un eveniment de campanie din 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Republica Moldova va direcționa către Moscova cererea de extrădare a oligarhului fugar Ilan Șor, după ce acesta a anunțat că s-a mutat în Rusia și a obținut cetățenia acestei țări, a declarat ministrul Justiției de la Chișinău, Veronica-Mihailov Moraru, citată de Reuters. După fuga din Moldova, Șor s-a stabilit în Israel, țară care a respins extrădarea sa.

„Ministerul Justiției nu a fost informat despre acest lucru de către autoritățile ruse. Dacă vom fi informați oficial că deține cetățenia rusă, vom analiza circumstanțele și vom analiza cum să acționăm în termeni procedurali”, a declarat pentru TVR Moldova ministrul Justiției din Republica Moldova.

Veronica-Mihailov Moraru a mai spus că Moldova își va redirecționa apelurile de extrădare către Moscova, pe care până acum le-a făcut către Israel și au fost respinse.

Oligarhul Ilan Șor a anunțat că a primit și cetățenia rusă

Ilan Șor deține, în prezent, trei cetățenii – cea a Republicii Moldova, cea a Israelului și cea a Federației Ruse.

„Am depus documentele și am primit pașaportul. De aceea astăzi, eu sunt cetățean, inclusiv al Federației Ruse. În Israel eu m-am născut, este patria mea și iubesc foarte mult această țară. Eu nu stau permanent pe teritoriul Rusiei, mă deplasez. De aceea, eu cu mare plăcere voi zbura și în alte țări”, a declarat Ilan Șor într-un interviu, potrivit Unimedia.

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă din luna ianuarie. „Fiind dat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dublă cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean al trei state”, a declarat Viorel Țentiu pentru Teleradio-Moldova, conform Moldova1.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova: „Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni”.

Fugit din Republica Moldova încă din 2019

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, el a locuit în Israel. De la începutul anului trecut, Șor a început să plece tot mai des în Federația Rusă, țară în care locuiesc soția și copiii săi. Anterior, Interpol Chișinău a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze în Republica Moldova pe oligarhul fugar, însă solicitarea a fost respinsă, amintește Moldova1.

Conform unor investigaţii jurnalistice, în Israel, oligarhul ar fi trăit în lux, iar de acolo ar fi continuat să se implice în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior, prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui, a scris NewsMaker. Guvernul de la Chișinău îl acuză că ar conduce un „grup criminal organizat”, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, în interesul Federației Ruse. El respinge acuzațiile.

Potrivit Poliției Naționale a Republicii Moldova, în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, deși este dat în căutare internațională, Șor a reușit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el ar fi plecat în Rusia.

În aprilie 2023, Curtea de Apel de la Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei moldoveneşti. Atunci, Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Deși fugit din Republica Moldova din 2019, Șor a continuat să se implice în politica de la Chișinău.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro