Sari direct la conținut

Restructurare puternica la CE Hunedoara: Ministrul energiei a anuntat inchiderea a doua mine din patru, fiind singura solutie pentru salvarea companiei de faliment

HotNews.ro
Complexul Energetic Hunedoara, Foto: AGERPRES
Complexul Energetic Hunedoara, Foto: AGERPRES

Complexul Energetic Hunedoara va intra intr-un program puternic de restructurare, urmand sa fie inchise pana in 2018 doua mine, Lonea si Lupeni, din cele patru, a anuntat ministrul energiei, Victor Grigorescu. Practic, mai raman in functie doar minele Livezeni si Vulcan. De asemenea, vor mai fi pastrate doar doua grupuri de producere a energiei electrice, una la termocentrala Paroseni si una la termocentrala Mintia, avand impreuna o capacitate instalata de 400 MW. Planul de restructurare va fi prezentat Comisiei Europene. CE Hunedoara se afla intr-un proces de insolventa extrem de dificil, singura solutie pentru salvarea companiei de faliment fiind renuntarea la activele neviabile si pastrarea celor care ar putea genera profit.

In plus, este necesara pastrarea unei parti din activitate pentru a nu fi pusa in pericol securitatea energetica.

Odata cu inchiderea minelor si a unor grupuri de producere a energiei, vor fi facute si restructurari de personal. In prezent, lucreaza 6.40

Cele doua termocentrale au impreuna o putere instalata de 1.225 MW. Temocentrala Mintia este formata in prezent din grupuri energetice, din care patru de cate 210 MW si un grup de 235 MW, pe huila. Electrocentrale Paroseni are un grup energetic de 150 MW, pe huila.

„Am plecat de la ideea ca problema Complexului Hunedoara nu este una sociala, ci una de securitate a sistemului energetic, intrucat in acea zona a tarii sunt foarte putini producatori. Concluzia comisiei pe minerit este ca avem nevoie de doua grupuri energetice, unul la Parosani si unul la Deva, care sa aiba 400 de MW impreuna si pe care ar trebui sa le asociem cu doua mine pe care le consideram viabile din cele patru care functioneaza in prezent”, a spus ministrul, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, minele Livezeni si Vulcan sunt viabile, iar celelalte doua, Lonea si Lupeni, vor intra in programul de inchidere pana in 2018, asa cum a fost agreat cu Comisia Europeana.

Alte trei mine necompetitive ( Petrila, Paroseni si Uricani) se afla deja in programul de inchidere treptata, pana in 2018, conform deciziei Comisiei Europene 787 din 2010.

CE Hunedoara se afla in insolventa din 7 ianuarie.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajati, este intr-o situatie atat de grava incat este posibila intrarea in faliment inainte de aplicarea unui plan de reorganizare, se arata in raportul privind cauzele insolventei, realizat de administratorul judiciar provizoriu GMC SPRL. De aceea este foarte importanta aprobarea cat mai rapida a unui plan de reoganizare. Acest lucru nu poate fi facut decat daca exista un administrator judiciar confirmat si un comitet al creditorilor. Datoriile de peste 1,5 miliarde de lei ar putea fi platite intr-un interval de 34 de ani. In plus, societatea nu mai indeplineste conditiile legale de mediu pentru a functiona. Ponderea cea mai mare a creantelor o detin Ministerul Finantelor si ANAF (aproape 1,2 miliarde de lei), institutii ce pot decide aprobarea unui Plan de Reorganizare.

Pentru mai multe amanunte, citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro