Sari direct la conținut

Retrospectiva anului politic 2012 Criza politica fara precedent: 4 guverne, un presedinte suspendat, presiuni ale oficialilor europeni si doua tururi de scrutin

HotNews.ro

Proteste violente, doua Guverne inlaturate, referendum pentru demiterea presedintelui, interventii ale oficialilor europeni, un premier acuzat de plagiat, un fost premier arestat si sinucigas, privatizarea mediatica a Oltchim sunt principalele repere ale anului politic 2012. Dupa mineriadele si criza politica din anii 90, 2012 care este la final a fost de departe cel mai dur si controversat an al Romaniei democratice.

Anul 2012 a debutat furtunos cu manifestati de strada are au dus la demisia Guvernului Boc. Dezbaterea reformei in sanatatii a creat un conflict public intre presedinte Traian Basescu si secretarul de stat Raed Arafat care a escaladat cu demisia celui din urma.

Legea sanatati, Arafat si protestele de strada

9 ianuarie Traian Basescu a atacat dur pozitiile publice exprimate de doctorul Raed Arafat asupra Legii Sanatatii si a sugerat ca acesta ar trebui sa-si dea demisia, daca va continua sa critice acest proiect. Presedintele a intervenit telefonic la o emisiune la Realitatea TV in care era invitat Raed Arafat si i-a reprosat acestuia ca ar crea o „psihoza publica”. „Nu e o lupta personala, maine pot sa gasesc un loc si sa ma duc imediat, si cu plata si cu salariul mai bun”, a raspuns Arafat.

10 ianuarie Raed Arafat si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.

12 ianuarie Manifestari de solidaritate cu Raed Arafat in Brasov, Timisoara, Sibiu si Bacau

13 ianuarie Raed Arafat a facut apel la oameni sa nu mai iasa in strada si sa nu se lase manipulati politic prin diverse anunturi pe internet sau alte mijloace intrucat actiunile pot degenera si afecta ideile fata de proiectul Legii sanatatii. Daca la inceput demonstrantii cereau doar revenirea lui Arafat, in cateva zile s-a ajuns la solicitarea demisiei lui Traian Basescu si a premierului Emil Boc. Arafat: „Nu va lasati manipulati politic sau de catre persoanele care instiga la iesire in strada. Nu voi fi implicat politic sub nicio forma”

14 ianuarieManifestatile au degenerat, centrul Bucurestiului devenind celor mai violente proteste de la mineriade. Mitingul pasnic a citorva sute de oameni s-a transformat radical: tineri cu fetele acoperite in stilul Intifada au inceput sa arunce asupra jandarmilor pietre, sticle si chiar pubele. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.

Multi dintre tinerii protestatari erau, dupa cum sustine purtatorul de cuvint al Jandarmeriei, membri ai galeriilor de fotbal, unii cu cu antecedente penale. Dupa nenumarate replieri, jandarmii au intervenit decisiv si, putin dupa miezul noptii, au dispersat manifestantii. In jurul orei 1.00, in Piata Universitatii se mai aflau jandarmii si maturatorii care faceau curat.

17 ianuarie Raed Arafat a revenit asupra deciziei si in urma discutiilor cu premierul si presedintele Traian Basescu si-a reluat functia de secretar de stat. Revenirea acestuia nu a calmat spritele iar miscarile de protest au continuat, chiar daca treptat au slabit in intensitate

Guvernul Ungureanu si cum a pierdut PDL puterea

6 februarie Emil Boc a demisionat din functia de premier impreuna cu intreg Cabinetul sau.

7 februarie dupa demisia Cabinetului Boc are loc o sedinta la PDL in care se decide inlocuirea tuturor ministrilor pe care i-a avut in Guvernul Boc. Din culisele nominalizarii ministrilor Cabinetului Ungureanu. Cum si de ce a fost scoasa pe tusa Elena Udrea

9 februarie Presedintele Traian Basescu il desemneaza premier pe directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, care a fost votat de Parlament, la 9 februarie, pe baza aceleiasi majoritati care l-a sprijinit pe Boc: PDL-UNPR-UDMR-Minoritati. Mihai-Razvan Ungureanu alcatuieste un nou Cabinet, in cadrul caruia democrat-liberalii impun o garnitura de nume noi dar oameni fideli ai garzii vechi din PDL (Boc, Udrea, Blaga).

Dupa demisia lui Emil Boc, PDL intra intr-un picaj. Numea sonore din PDL incep sa paraseasca partidul.

28 martie Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde paraseste PDL si anunta inscrierea in PNL. Voci din interiorul PDL cer demisia lui Emil Boc de la sefia partidului.

2 aprilie Vasile Blaga este desemnat de conducerea partidului, sa coordoneze campania electorala a PDL pentru alegerile locale.

17 aprilie Opozitia anunta o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. Au loc dezertari din randurile parlamnetarilor PDL iar sustinerea Guvernului Ungureanu in Parlament incepe a se clatine.

27 aprilie Dupa 78 de zile de guvernare, Executivul condus de Mihai-Razvan Ungureanu este demis prin motiune de cenzura cu 235 de voturi pentru si 9 impotriva. Opozitia a beneficiat de sprijinul Minoritatilor, dar au profitat si de unele dezertari din PDL.

In aceiasi zi, presedintele Traian Basescu anunta ca Victor Ponta este premierul desemnat sa formeze guvernul. „Sper ca ceea ce eu am rugat in Parlament, legat de obligatia morala, politica si economica – revenirea la salariile din 2010 sa se produca in timp util”, a spus Basescu vineri seara la Cotroceni. In declaratia de presa comuna cu Traian Basescu, Victor Ponta a anuntat ca a acceptat nominalizarea si ca va prezenta „in scurt timp” programul de guvernare si lista guvernului.

7 mai Guvernul USL a primit votul de investitura al Parlamentului, in conditiile in care UNPR a semnat un protocol cu PSD si s-a alaturat noii majoritati. De la formarea primului Cabinet, o serie de ministri au fost nevoiti sa paraseasca Guvernul, in urma unor acuzatii de plagiat sau de incompatibilitate, printre acestia fiind Corina Dumitrescu si Ioan Mang (Educatie), Mircea Diaconu (Cultura) sau Victor Alistar (propus ministru delegat pentru strategii guvernamentale).

Razboiul Basescu – Ponta pentru prezenta la Consiliul European

18 mai Incepe razboiul declaratiilor dintre Traian Basescu si Victor Ponta pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European. In calitate de premier, Victor Ponta nu renunta la intentia de a reprezenta Romania pe plan extern in Consiliul European si avertizeaza ca va recurge la mecanismele constitutionale pentru a-si indeplini atributiile.

25 iunie Presedintele Traian Basescu sesizeaza Curtea Constitutionala pentru a transa conflictul. La doua zile diferenta CCR decide ca presedintele Romaniei este cel care participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, primului-ministru.

10 iunie USL castiga un scor zdrobitor la alegerile locale. Harta politica a Romaniei este complet redesenata dupa alegerile locale, iar cel mai sifonat din procesul electoral a iesit Partidul Democrat Liberal. PDL a obtinut doar 10 primarii resedinta de judet, spre deosebire de 26 de primarii si 5 sectoare ale Capitalei adjudecate de USL.

Mai mult, PDL nu a reusit sa castige decat doua Consilii Judetene – Alba si Arad, spre deosebire de 2008 cand reusea sa castige 14 CJ-uri. USL a castigat acum 36 de CJ-uri. In plus, democrat liberalii au pierdut in mai multe judete considerate adevarate fiefuri ale PDL: Suceava, Cluj, Dambovita, Ilfov sau Timis. HARTA DEFINITIVA A ALEGERILOR. Care sunt noii primari si presedinti de Consilii Judetene. Ce orase mari si judete a pierdut PDL in fata USL

14 iunie Dupa rezultatele obtinute la alegerile locale, conducerea PDL, in frunte cu Emil Boc a demisionat. „Atat presedintele cat si Biroul Permanent National isi asuma raspunderea politica pentru rezultatele pe care le-am obtinut la alegerile locale. […] Este un gest de asumare a raspunderii politice ca atare” a declarat presedintele demisionar al partidului, Emil Boc.

Vasile Blaga este ales noul presedinte al partidului pe 30 iunie PDL a intrat in „era Vasile Blaga”. Blaga, proaspat uns la sefia partidului a cerut delegatiilor sa adopte o rezolutie prin care partidul se angajeaza sa uneasca fortele de centru dreapta din Romania si sa stabileasca un parteneriat cu societatea civila. Din noua conducere a PDL fac parte lideri ca Gheorghe Flutur, Dorin Florea, Cristian Preda, George Scripcaru, Mircea Hava, Anca Boagiu si Sever Voinescu.

Singurul candidat la sefia PDL care si-a depus candidatura cu sprijinul majoritatii organizatiilor PDL din tara a fost Vasile Blaga. Grupul intelectualilor din PDL reprezentat de Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu si Teodor Paleologu, lipsiti de sprijinul liderilor PDL din teritoriu au renuntat sa mai depuna o motiune pentru conducerea partidului.

Scandalul plagiatului

18 iunieRevista Nature il acuza de plagiat pe premierul Victor Ponta. Frankfurter Allgemeine Zeitung publica un articol asemanator, in care il compara pe premierul roman cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg

Revista Nature scrie ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003. „Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima („whistle-blower” in original – N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate”, se arata in articolul din Nature.

Premierul Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu ca este in spatele acuzatiilor de plagiat

29 iunie Consiliul general al CNATDCU da verdictul: Victor Ponta a plagiat. Marius Andruh, presedintele Consiliului: Este plagiatul de tip copy-paste Premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, a decis Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)

Dupa pronuntarea imputatiei de plagiat, CNATDCU si profesori universitari din componenta ei au fost atacati de catre cercuri guvernamentale: astfel, Victor Ponta ar intentiona, dupa declaratiile ministrului educatiei, sa dea in judecata comisia, cerand daune morale, iar PSD a acuzat seful comisiei ca ar fi obtinut finantari ilegale, ceea ce s-a dovedit repede a fi fals.

In aceeasi zi, ministrul de interne Ioan Rus, a luat apararea premierului Victor Ponta, afirmand: „De la Aristotel si Platon, toti cei care au scris teze de doctorat pe filosofie, pe politica, pe stiinte sociale, toti au plagiat. Repet, de la Aristotel incoace si Platon, pe tehnic de la Newton si Einstein, toata lumea a plagiat”.

Presa internationala comenteaza negativ despre situatia creata de plagiatul primului ministru, si vorbeste de „forme endemice de necinste in Romania” (Washington Post, Herald Sun, Newsweek).

18 iulieConsiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat. Consiliul National de Etica – a carui componenta a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop, „apreciaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul ‘Curtea Penala Internationala’ nu se poate sustine”, se arata in raportul final oficial al Consiliului aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

20 iulie Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a decis ca Victor Ponta a plagiat intentionat, gasindu-se pasaje copiate pe 115 pagini din cele 297 (si anume teza excluzand prefata lui Adrian Nastase si anexele)

In septembrie se schimba componenta Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) – for care a dat primul verdict de plagiat in cazul premierului Victor Ponta. Numarul de membri fiind marit de la 21 la 44. CNATDCU a stabilit in data de 29 iunie, ca premierul Ponta a plagiat in teza de doctorat, sedinta Consiliului General avand loc la o zi dupa ce acesta fusese desfiintat printr-un ordin al lui Liviu Pop – cel care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educatiei.

In noiembrie Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro legea nu-i da competente pentru retragere titlului de doctor premierului Victor Ponta

Epopeea arestarii si tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase

20 iunie Adrian Nastase este condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii. Nastase a incercat sa se impuste inainte de a fi dus la inchisoarea Rahova. Ex-premierul a fost impiedicat de politisti si a fost internat la Spitalul de Urgenta cu rani superficiale la git si umeri.

27 iunie Fostul premier Adrian Nastase este transferat la Penitenciarul Rahova. Medicul Serban Bradisteanu si trei politisti au fost pusi sub urmarire penala pentru ca au impiedicat punerea in executare a mandatului de arestare pe numele lui Nastase.

Suspendarea lui Traian Basescu si interventiile oficiialilor europeni

3 iulieActiunile USL care au dus la suspendarea lui Traian Basescu. In mai putin de o saptamana, USL a reusit sa inlature oamenii PDL din institutiile-cheie ale statului, sa inlocuiasca conducerea Parlamentului si sa-l suspende pe presedintele Traian Basescu. In ciuda avertizarilor internationale, USL a actionat extrem de rapid, ignorind acuzatiile ca ar fi fortat limitele Constitutiei si ar fi incalcat regulile de functionare ale Parlamentului.

Presedintii celor doua Camere, democrat-liberalii Vasile Blaga si Roberta Anastase au fost inlocuiti in regim de viteza cu Crin Antonescu (PNL) si Valeriu Zgonea (PSD). In paralel, Executivul condus de Ponta a preluat Monitorul Oficial de la Parlament si l-a schimbat pe Avocatul Poporului, singurul care putea contesta ordonantele Guvernului. In plus, a emis o ordonanta de urgenta prin care elimina cvorumul la referendumul pentru demiterea presedintelui.

6 iulie Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte al Romaniei cu 256 de voturi (mult mai mult decit necesarul de 217), dupa ce USL si-a atras suportul parlamentarilor UNPR, UDMR si al minoritatilor nationale.

11 iulie Curtea Constitutionala decide ca referendumul pentru demiterea presedintelui este valabil doar daca se intruneste cvorumul de jumatate plus unu din numarul total de alegatori. Oficialii europeni au cerut autoritatilor de la Bucuresti sa respecte decizia Curtii Constitutionale.

Reactii in presa internationala dupa ce Curtea Constitutionala a validat suspendarea presedintelui Traian Basescu

29 iulie La vot s-au prezentat 46,24% din romani, iar 87,52% din cei prezenti au votat in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu

2 august Curtea Constitutionala a Romaniei amana pentru 12 septembrie decizia finala privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a preseditnelui suspendat Traian Basescu. Judecatorii CCR au motivat amanarea cu aproape o luna si jumatate prin „datele contradictorii” privind numarul persoanelor de pe listele electorale si a cerut Guvernului ca „pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul”.

6 august Ioan Rus, ministru al Administratiei si Internelor demisioneaza acuzand presiuni atat din partea presedintelui suspendat Traian Basescu, cat si din partea presedintelui interimar, Crin Antonescu. La scurt timp dupa ce a facut acest anunt, Ioan Rus a declarat ca Victor Paul Dobre (PNL), ministrul delegat pentru Administratie, l-a „rugat” sa anunte si demisia sa, intrucat el nu se afla in tara.

21 august Curtea Constitutionala a invalidat referendumul, iar Traian Basescu s-a intors la Cotroceni pe 29 august, dupa 52 de zile de absenta

Privatizarea Oltchim si show-ul mediatic facut de Dan Diaconescu

20 septembrie Privatizarea Oltchim – patru oferte depuse, nici un mare investitor din Rusia sau SUA. Dan Diaconescu a facut scandal la depunerea documentatiei Dan Diaconescu a fost competitorul-surpriza in privatizarea Oltchim, depunand oferta pentru cumpararea caietului de sarcini.Dan Diaconescu a clamat ca va stringe bani pentru Oltchim printr-o subscriptie publica, sustinind ca „va reda Oltchim poporului” – un slogan similar cu manifestul partidului sau populist.

Fondator al televiziunii specializate in scandaluri OTV si al partidului PP-DD (cotat cu sanse majore de a intra in Parlament), Dan Diaconescu a realizat o serie de emisiuni tv in care a prezentat documente si amanunte de culise despre Oltchim. Dupa un show mediatic care a durat o luna de zile, reprezentantii OPSPI au constatat ca fiind nereala oferta de cumparare si declaratiile oficiale depuse la dosarul de privatizare de catre Dan Diaconescu. Oltchim. Enigmele unei privatizari exotice

In aceste conditii, Diaconescu a fost decazut din calitatea si drepturile de adjudecatar. Astfel, s-a declarat inchisa procedura de privatizare, fara incheierea vreunui contract de cumparare a actiunilor sau creantelor oferite spre vanzare. Guvernul va implementa un plan alternativ de redresare a societatii in vederea repornirii productiei in conditii de rentabilitate si pentru atenuarea efectelor sociale negative. End of story in scandalul Oltchim. Dan Diaconescu, dat pe mana procurorilor. Privatizarea combinatului se amana

Scandalul OLtchim i-a adus lui Dan Diaconescu simpatia unei parti a populatiei si a crescut procentul Partidului Poporului care, de altfel, a intrat in Parlament. La alegerile din 9 decembrie partidul lui Dan Diaconescu a intrat in Parlament cu 68 de mandate.

Alegerile parlamentare: esecul ARD, majoritatea USL si Guvernul Ponta II

29 septembrie PDL, PNTCD si Forta Civica au lansat la Palatul Parlamentului alianta de centru dreapta sub denumirea Alianta Romania Dreapta. Dupa cateva luni de discutii in contradictoriu membrii celor trei formatiuni politice au resusit sa infiinteze legal ARD. De altfel la lansare liderii ARD au dorit sa dea un mesaj de unitate membriilor celor trei partide, atat Vasile Blaga cat si Mihai Razvan Ungureanu au vorbit despre renuntarea la orgolii si necesitatea ca Alianta sa vorbeasca pe o singura voce.

In aceasta logica, Mihail Neamtu (Noua Republica) si Adrian Papahagi (Fundatia Crestin Democrata) au fost prezenti pe scena, la poza de grup. In schimb, lideri ca Emil Boc, Elena Udrea si Roberta Anastase au lipsit de la eveniment.

17 octombrieUSL si-a lansat candidatii la alegerile parlamentare, in cadrul unei grandioase manifestari care a avut loc pe Arena Nationala.Uniunea Social Liberala si-a lansat, pe stadionul Arena Nationala, in prezenta a 60.000 de sustinatori, doar o parte dintre candidatii la alegerile parlamentare.

De la eveniment au lipsit, desi sunt propusi ca si candidati, Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Gigi Becali. Liderii USL au dorit ca mitingul sa fie o adevarata demonstratie de forta, presarat cu discursuri si atacuri dure atat la adresa lui Traian Basescu cat si a liderilor europeni prezenti la Bucuresti.

5 noiembrie In contrapondere cu USL, Alianta Romania Dreapta si-a lansat candidatii la parlamentare la Opera Romana, intr-o atmosfera care s-a dorit sobra si din care nu au lipsit atacurile la USL si la premierul Victor Ponta, dar nici promisiunile privind majorarea salariului minim pe economie si reducerea cotei unice la 12%.

9 decembrie . USL a obtinut o victorie zdrobitoare impotriva ARD si PPDD la alegerile parlamentare in aproape toate judetele din tara. ARD nu a castigat nici un colegiu in tara, USL a pierdut primul loc doar in judetele cu populatie maghiara.

14 decembrieColegiul Director National al Partidului Democrat Liberal s-a intrunit pentru prima data dupa alegerile parlamentare, pentru a analiza rezultatele scrutinului, intr-o reuniune convocata de presedintele PDL, Vasile Blaga. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, Gheorghe Stefan si fosta garda a lui Emil Boc au cerut public demisia lui Blaga pentru ca nu s-a atins obiectivul de 24% la alegerile parlamentare.

Prim vicepresedintele Cristian Preda si vicepresedintele Sever Voinescu au fost singurii care au demisionat din functii. Pentru a evita ruperea PDL si in sedinta, democrat liberalii au decis sa amane pana in mai alegerile interne si convocarea unei Conventii Extraordinare.

17 decembrieTraian Basescu a invitat toate partidele politice la Cotroceni pentru consultari in vederea nominalizarii premierului. Dupa scorul zdrobitori obtinut de USL, presedintele a fost nevoit sa nominalizeze propunerea USL pentru premier -Victor Ponta.

19 decembriePremierul desemnat Victor Ponta a prezentat public structura si componenta viitorului Executiv. Noul Cabinet are 20 de ministri – trei dintre ei sunt si vicepremieri – si 6 ministri delegati. „Ministrii desemnati vor fi audiati in comisiile de specialitate si vineri, in functie de vot, vom avea prezentarea programului de guvernare si votul pentru investirea noului Guvern. Vineri, dupa votul in Parlament, vom merge la Palatul Cotroceni pentru a depune juramantul”, a anuntat Victor Ponta.

20 decembrie Tensiunile dintre PSD si PNL pe nominalizarea ministrilor in cabinetul Ponta II escaladeaza. Dan Voiculescu este nemultumit de modul cum Victor Ponta a gandit structura guvernului. Audierile ministrilor in Parlament sunt amanate din cauza tensiunilor din interiorul USL, tensiuni declansate de decizia neasteptata a premierului desemnat Victor Ponta de a transforma trei ministri in ministri delegati (Lucia Varga de la PNL, Maria Grapini de la PC, Constantin Nita de la PSD).

Mai mult, Ponta ar fi decis ca CNADNR (Compania de Drumuri si Autostrazi) sa treaca de la liberalul Relu Fenechiu la PSD-istul Dan Sova.Dan Voiculescu ar fi facut presiuni prin intermediul liberalilor ca ministrii delegati sa devina si ordonatori de credite.

21 decembriePremierul Victor Ponta si-a impus punctul de vedere in fata liberalilor. PNL si Dan Voiculescu au cedat. CNADNR merge la Ministerul pentru Marile Proiecte, prefectii vor fi coordonati de Victor Ponta iar Liviu Voinea-ministrul delegat pentru Buget va fi ordonatorul principal de credite si nu Daniel Chitoiu care va fi ministru al Finantelor.

Guvernul Ponta II este numit in cursul dupa-amiezii de Parlament si investit la Cotroceni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro