R&M Audit: 8 din 10 companii isi provizioneaza facturile neincasate, scazandu-si astfel baza de impunere
Peste 80% dintre companiile care au inregistrat profit in 2009 au constituit in bilantul contabil provizioane pentru facturile neincasate, care au crescut exploziv in ultimul an, aratǎ analizele efectuate de R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultantǎ fiscalǎ si audit. “Anul trecut, criza a adus modificǎri majore in modul de a actiona al managerilor si actionarilor, care au devenit extrem de atenti si implicati atat in controlul costurilor, cat si in privinta utilizǎrii tuturor metodelor si instrumentelor legale ce permit reducerea bazei de impozitare si a taxelor. De exemplu, pentru firmele care au inregistrat profit in 2009, provizioanele pentru clientii neincasati au devenit instrumentele vedetǎ”, a explicat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit.
In anii de crestere economicǎ, managementul era axat prioritar pe cresterea cotei de piatǎ si a veniturilor, insa incepand cu primǎvara anului trecut, managerii si actionarii au devenit extrem de receptivi la propunerile de a utiliza provizioanele pentru clientii neincasati, care le scad baza de impunere.
Conform analizelor R&M Audit, dintre provizioanele pentru facturile neincasate constituite la finele anului 2009, doar 60% au fost anulate la sfarsitul primului trimestru al acestui an, ca urmare a achitǎrii creantelor respective. Termenul mediu de platǎ a facturilor a crescut semnificativ anul trecut, iar in acest an continuǎ sǎ aibǎ aceeasi evolutie.
„In special producǎtorii intampinǎ greutǎti foarte mari, termenele ajungand extrem de des sǎ depǎseascǎ chiar si 120 de zile, dat fiind circuitul prelungit al mǎrfurilor panǎ la cumpǎrǎtorul final si al banilor- inapoi pe lant. Provizioanele pentru facturile neincasate pot fi constituite doar dupǎ ce trec 270 de zile de la scadentǎ, asa incat adesea impozitul pe profitul aferent a fost deja plǎtit si a afectat cash-flow-ul firmei debitoare.
Reducerea termenului de neplatǎ pentru care se pot constitui aceste provizioane si cresterea procentului din creanta pentru care se pot constitui provizioane ar fi mǎsuri extrem de utile companiilor in perioada actualǎ, avand in vedere circuitul extrem de dificil al banilor. In plus, in cazul in care creantele se incaseazǎ, sumele trec de la provizioane la venit, pot fi incluse in baza de impunere, iar impozitul s-ar putea plǎti pe venituri realizate efectiv”, a mai arǎtat Serban.