Sari direct la conținut

Robert Cazanciuc: Avem conditii de detentie care de multe ori pot sa semene cu un lagar de concentrare

HotNews.ro
Robert Cazanciuc (foto arhiva), Foto: AGERPRES
Robert Cazanciuc (foto arhiva), Foto: AGERPRES

Conditiile de detentie existente in unele penitenciare din Romania pot fi comparate cu cele din lagarele de concentrare, fiind departe de standardele existente in Uniunea Europeana, a afirmat, marti, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, transmite Agerpres.

„Din pacate, in Romania de astazi avem conditii de detentie care de multe ori pot sa semene cu un lagar de concentrare. Nu exagerez cu nimic cand spun acest lucru si imi asum acesti termeni. Nu s-au facut investitii de zeci de ani in anumite locuri, avem penitenciare care functioneaza neintrerupt de la 1780, avem penitenciare transformate din foste fabrici, foste unitati militare in unitati de detentie. Nu se pot asigura conditiile cerute unui stat membru al Uniunii Europene”, a declarat Cazanciuc la TVR.

Ministrul Justitiei a afirmat ca problemele existente in sistemul penitenciar nu pot fi rezolvate doar pe plan intern, tara noastra numarandu-se printre initiatorii unui demers facut la nivelul Uniunii Europene pentru investitii in imbunatatirea conditiilor de detentie.

„Am demarat un program de investitii. Romania nu poate rezolva singura acest deficit de infrastructura in sistemul penitenciar. De aceea, impreuna cu colegul italian, pentru ca Romania si Italia au cele mai multe condamnari la CEDO pentru lipsa conditiilor de detentie, am initiat un demers la nivelul Uniunii Europene, demers la care s-au adaugat inca noua state. Nu e vorba de investitii in a avea conditii de lux cineva, ci e vorba de conditii proprii pentru a putea face programe de reeducare”, a precizat Cazanciuc.

El a explicat ca in Romania sunt in prezent 29.000 de detinuti, dar pot fi asigurate conditii la standarde europene doar pentru 19.000 de persoane.

„Nu putem sa acoperim peste noapte deficitul de 10.000 de locuri pe care Romania il are in momentul de fata. Am demarat doua proceduri de constructie de penitenciare langa Ploiesti si langa Caracal si sper ca, incepand cu anul viitor, Comisia Europeana sa aiba capacitatea de a aloca fonduri pentru aceasta infrastructura”, a mai spus ministrul Justitiei.

Statul roman a fost obligat de instante sa plateasca despagubiri de peste un milion de euro din cauza conditiilor de detentie din penitenciare, se arata in expunerea de motive a unui proiect de investitii la Penitenciarul Giurgiu, document publicat in septembrie pe site-ul Ministerului Justitiei.

Conform documentului, Administratia Nationala a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finantelor, un total de 139 de astfel de hotarari judecatoresti.

„Pana in prezent, statul roman a fost obligat la plata a 1.142.154 euro si 10.000 franci elvetieni”, se arata in expunerea de motive.

Sumele platite au fost: anterior anului 2011 – 33 hotarari, insumand 239.830 euro si 10.000 franci elvetieni; 2011 – 19 hotarari, insumand 278.615 euro; 2012 – zece hotarari, insumand 119.950 euro; 2013 – 32 hotarari, insumand 221.819 euro; 2014 – un numar de 29 hotarari, insumand 196.400 euro; 2015 (luna mai) – 16 hotarari, insumand 85.540 euro.¬

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro