Sari direct la conținut

Robert D. Kaplan -In umbra Europei. Doua razboaie reci si trei decenii de calatorie prin Romania

GiftBooks.ro
in-umbra-europei, Foto: GiftBooks.ro
in-umbra-europei, Foto: GiftBooks.ro

Robert D. Kaplan a venit prima oara in Romania in anii ¬70, in plin Razboi Rece, pe cand era un tanar jurnalist cu spirit de aventura, iar tara era un colt intunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentala. Vizitele care au urmat, in anii ¬80, in anii ¬90 si, mai recent, in 2013 si 2014, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalitati precum Neagu Djuvara ori Horia-Roman Patapievici si de lectura unor carti fundamentale din si despre cultura romana, prin intermediul carora i-a cunoscut pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Cartarescu. Aceste intalniri sunt completate, in tesatura complexa a cartii, de analiza fina a vietii de zi cu zi, surprinsa in scene cu aer cinematografic, pe al caror fundal se proiecteaza fie sordide orase de provincie uitate de vreme, fie splendorile arhitectonice din Brasov, Iasi sau Bucuresti.

In umbra Europei este deopotriva memorial de calatorie, eseu jurnalistic si analiza istorica ¬ opera unui scriitor care, vreme de treizeci de ani, a cautat sa inteleaga destinul unei tari si sa-si implineasca propria vocatie. Pornind de la istoria Romaniei, dar si de la atenta analiza a unor tari vecine, precum Republica Moldova, Bulgaria si Ungaria, Robert D. Kaplan abordeaza subiecte mai largi, precum jocurile marilor puteri, Razboiul Rece sau Holocaustul. Rezultatul este povestea unei frontiere geografice si ideologice a continentului nostru ¬ punct de intalnire intre marile imperii ¬ si o carte esentiala pentru intelegerea crizei prin care trec astazi Rusia si Europa.

ROBERT D. KAPLAN (n. 1952 ) este unul dintre cei mai importanti analisti de politica externa americani si un specialist de renume in istoria Razboiului Rece. Revista Foreign Policy l-a inclus de doua ori in ¬Top 100 Global Thinkers¬, iar The New York Times l-a nominalizat printre cei mai in￯uenti analisti ai epocii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, alaturi de Francis Fukuyama, Paul Kennedy si Samuel Huntington.

In ultimii treizeci de ani a scris articole pentru The Atlantic, The New York Times, The Washington Post, Financial Times, The Wall Street Journal si The Los Angeles Times. In calitate de corespondent de presa, a calatorit in peste 100 de tari si a locuit vreme indelungata in Israel, Portugalia si Grecia. Ca urmare a numeroaselor sale vizite in estul si sud-estul Europei, a devenit un ￯n cunoscator al Balcanilor, ￯ind unul dintre primii autori americani care au prevazut izbucnirea unui razboi in regiune. Intre volumele sale de analiza geopolitica si de calatorii se numara: Asia¬s Cauldron: The South China Sea and the End of a Stable Paci￯c; The Revenge of Geography. What the Map Tells Us About Coming Con￯icts and the Battle Against Fate (Razbunarea geogra￯ei. Ce ne spun hartile despre viitoarele con￯icte si lupta impotriva destinului, 2013); Monsoon: The Indian Ocean and the Future of American Power; Balkan Ghosts: A Journey Through History (Fantomele Balcanilor. O calatorie in istorie, 2007) si Eastward to Tartary: Travels in the Balkans, the Middle East, and the Caucasus (La Rasarit, spre Tartaria. Calatorii in Balcani, Orientul Mijlociu si Caucaz, 2002). Robert D. Kaplan este in prezent senior fellow la Center for a New American Security; a lucrat ca analist geopolitic pentru agentia Stratfor, a fost profesor invitat la United States Naval Academy si membru al Departamentului Apararii al Statelor Unite. A consiliat mai multi presedinti, seretari de stat si ministri ai apararii americani. | www.robertdkaplan.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro