Sari direct la conținut

Romania a obosit sa fie tinta electorala franceza

HotNews.ro

Oficialii romani nu vad cu ochi buni schimbarea de ton a socialistilor francezi. „Dar ce i-a apucat din nou ?”- se intreaba un ministru in timp ce citeste revista presei cu declaratiile franceze din ultimele zile, scrie Luca Niculescu intr-un editorial publicat in Liberation. Dupa epoca Sarkozy , cu tensiuni din cauza problemelor romilor, relatia franco romana se imbunatatise o data cu venirea la putere, la Bucuresti si la Paris, a unor guverne socialiste. Cei doi prim ministri s-au vizitat reciproc, au semnat o noua forma a parteneriatului strategic si au fost nu mai putin de zece vizite ministeriale la Bucuresti sau la Paris in numai cateva luni..

In ceea ce priveste dosarul romilor, Bucurestiul s-a angajat ca integrarea lor sa se faca in primul rand in Romania. Un eno rm proiect pilot va fi aprobat de Parlament pana la sfarsitul lui octombrie : el va permite reabilitarea cartierului Ferentari, unul dintre cele mai sarace din Bucuresti, intr-o zona cu 20.000 de persoane, in primul rand romi. Va fi pus in practica de guvernul roman, cu sprijinul mai multor tari si in primul rand al Frantei. In ceea ce priveste delincventa, autoritatile romane sunt gata sa isi asume ce e de asumat :”Suntem gata sa trimitem mai multi politisti romani in Franta pentru a-i ajuta pe colegii lor francezi” spune Marian Tutilescu, sef al Departamentului Schengen in ministerul de Interne.

Sperietoare. Aderarea Romaniei la spatiul Schengen este celalalt dosar suparator. In timpul vizitei la Bucuresti in iulie, premierul Jean-Marc Ayrault declarase ca „Franta a propus ca masura imediata deschiderea frontierelor aeriene Schengen pentru Romania si Bulgaria” salutand „eforturile extraordinare care au fost facute. Tonul s-a schimbat intre timp. „Franta spune azi NU aderarii celor doua tari la spatiul Schengen, estimand ca nu sunt reunite toate conditiile”, anunta purtatorul de cuvant al guvernului francez. Cu sau fara Schengen, nu se schimba mare lucru pentru modul in care circula romanii ( si romii romani ) in Uniunea Europeana, deoarece libertatea de circulatie e in vigoare din 2007, data aderarii Romaniei la UE. „E doar o sperietoare pe care o agita unii oameni politici francezi, spatiul Schengen nu are nimic de-a face cu circulatia cetatenilor europeni, ci cu frontierele exterioare”, spune, furios, un oficial roman.

Exasperare. Pentru moment Bucurestiul da dovada de stoicism si pune declaratiile recente pe seama viitoarelor alegeri locale din Franta. „Ar fi de preferat sa nu fie abordata chestiunea romilor sau cea a integrarii in Spatiul Schengen intr-un context electoral”, subliniaza in mod diplomatic ministerul roman de externe. Dar exasperarea creste. „Nu vrem sa fim eternul tap ispasitor” – se indigneaza un diplomat roman din Bruxelles. Riscul este ruperea, din nou, a relatiei speciale dintre Franta si singura tara cu adevarat francofila din Europa de Est.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro