Sari direct la conținut

Romania – cea mai mare crestere a numarului procedurilor de infringement din UE

HotNews.ro, EurActiv.ro

Procedurile de infringement la nivelul UE sunt in numar de 929, in scadere cu 1,2% fata de acum 6 luni. In acest timp, Romania inregistreaza „cea mai mare crestere a numarului de cazuri de incalcare a regulilor comunitare, zece noi proceduri in ultimele 6 luni”, desi numarul efectiv al acestor proceduri – 21 – este intre cele mai mici din UE. Numarul cel mai mare de cazuri de incalcare a legislatiei comunitare se inregistreaza in Italia: 100 de proceduri deschise, potrivit unui document privind aplicarea regulilor pietei interne publicat marti, 2 martie de catre Comisia Europeana (vezi documentul atasat).

Per ansamblu, transmite Comisia Europeana, statele membre s-au incadrat mai bine ca niciodata in timp in ceea ce priveste transpunerea normelor pietei interne in legislatia nationala, dar trebuie sa mai amelioreze modul in care le pun in practica, arata ultimul Tablou de bord al pietei interne publicat de Executivul european.

„Din directivele privind piata interna al caror termen de implementare a expirat, au mai ramas, in medie, de transpus in legislatia nationala doar 0,7%, fata de 1,0% in iulie 2009. Asadar, statele membre s-au situat cu o marja confortabila sub pragul de 1,0% restante, care trebuia atins pana in 2009, conform intelegerii dintre sefii de stat”, se arata in comunicatul CE.

Alte informatii publicate de Comisia Europeana:

  • Douazeci de state membre au transpus 99% sau chiar mai mult din totalul legislatiei, iar Lituania si Malta, cele mai sarguincioase, mai au numai trei directive de transpus. Malta se situeaza pentru a treia oara in fruntea plutonului.
  • Saisprezece state membre si-au depasit cele mai bune performante anterioare.In schimb, sapte state membre – Austria, Republica Ceha, Italia, Polonia, Portugalia, Luxemburg si Grecia – nu au reusit sa atinga obiectivul, ingreunand astfel reducerea in continuare a restantelor.
  • Cat despre aplicarea dreptului comunitar, se observa o usoara reducere a numarului cazurilor de incalcare, dar procedura continua sa dureze prea mult, iar statelor membre le trebuie in medie 18 luni ca sa execute hotararile Curtii de Justitie, desi, potrivit legii, ar trebui sa ia masuri pe loc.
  • Procedurile de infringement la nivelul UE sunt in numar de 929, in scadere cu 1,2% fata de acum 6 luni si cu 6% mai putine decat in noiembrie 2007.
  • Din cele 20 de state membre care au atins targetul de 1% de directive europene ne-transpuse inca in legislatia nationala, numai 8 au reusit sa reduca numarul procedurilor de infringement: Spania, Franta, Germania, Olanda, Finlanda, Danemarca, Estonia si Cipru.
  • In Romania se remarca cea mai mare crestere a numarului procedurilor – zece noi cazuri in ultimele 6 luni. Italia a reusit sa reduca numarul cazurilor de la 110 la 100 in ultimele 6 luni.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro