‘Romania sufera din cauza prea multor baroni si baronese’
La final de mandat, Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, trece in revista relatiile pe care le-a avut cu autoritatile romane.
Intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca in Romania problema coruptiei nu este doar una interna, afectand si interesele SUA si limitand relatiile pe care Statele Unite vor sa le aiba cu Romania.
Referindu-se la evolutia democratiei si a economiei de piata Michael Guest a declarat:” Fara indoiala exista progrese. O mare parte a privatizarii este completa, cu exceptia sectoarelor energie si transporturi.
Refoma taxelor si a pietei muncii sunt in derulare, companiile straine ajuta industria romaneasca sa devina mai competitiva, iar datele statistice privind macroeconomia sunt stabile, solide.”
„Tocmai ati avut alegeri libere si corecte, cu mai multa atentie acordata problemelor locale fata de alegerile anterioare, din cate mi s-a spus. Tara se afla, cu siguranta, pe drumul cel bun.” a adaugat domnul Guest.
Probleme nerezolvate
Mandatul ambasadorului a coincis cu guvernarea PSD. Cum ar caracteriza aceasta guvernare din punctul de vedere al unui observator neutru si ce domenii crede ca au ramas deficitare?
Michael Guest a declarat: „acord Guvernului credit pentru cresterea economica constanta si, asa cum am mentionat, statistica macroeconomica a ramas „solida” in ultimii trei ani. Au fost facuti chiar cativa pasi pentru o problema ramasa restanta – privatizarea spitalelor.”
Ambasadorul a adaugat insa : „sigur ca raman multe probleme nerezolvate. Climatul de afaceri din Romania nu face fata competitiei cu tarile vecine, care inregistreaza performante mai bune.
In cazul in care nu vor fi luate masuri radicale, nu se va ajunge la un nivel al investitiilor de care are nevoie Romania, pentru a crea locuri de munca si a ajunge din urma cel putin pe cei mai apropiati competitori.”
„In sistemul de sanatate, Guvernul meu a fost nevoit sa retraga 400.000 dolari alocati pentru lupta impotriva coruptiei din sistemul de distributie a medicamentelor si alte domenii de asistenta sanitara, pentru ca ministerul nu a reusit sa raspunda nici unei propuneri de parteneriat din partea noastra, timp de noua luni.”
Ambasadorul Guest a declarat ca este necesar un plan clar de reforma in domeniul sanitar, ca si in cel al energiei, in care sa fie alocate si resursele necesare.
Presa romana si analistii politici au apreciat ca Michael Guest, ambasadorul britanic si seful Delegatiei Comisiei Europene sunt adevarata opozitie din Romania prin atitudinea publica.
„Nu-mi place deloc aceasta caracterizare” a declarat domnul Guest.
„Nu reprezint opozitia politica din Romania si nu iau partea nimanui in dezbaterile politice. Ceea ce Guvernul meu doreste sa vada este schimbarea care poate intari parteneriatul nostru bilateral si, de fapt, aceasta tara. Si pentru acest lucru este nevoie de cooperare dincolo de orientarile politice, fara a fi de o parte sau alta.”
A fost o vreme cand credeam ca Romania este foarte aproape de schimbarea adevarata, atunci cand a adoptat legea conflictelor de interese, a cerut inaltilor demnitari sa isi faca publice averile si a creat PNA.
Ambasadorul SUA la Bucuresti Michael Guest
Intrebat daca insistenta sa a avut rezultate, Michael Guest a declarat ca „problema coruptiei nu este doar una interna. Afecteaza si interesele SUA si limiteaza relatiile pe care vrem sa le construim cu Romania.”
„Ceea ce n-am vazut este conducerea morala si angajamentul asumat in mod clar – de catre Guvern, partidele politice si cetateni -care sunt absolut necesare daca Romania doreste, intr-adevar, sa progreseze.”
„Sincer vorbind, Romania sufera din cauza influentei prea multor baroni si baronese. Trebuie sa ia decizii bazate pe studii realizate cu atentie si pe merite reale, in conditii de transparenta” a afirmat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.
Problema adoptiilor internationale
Guvernul SUA si Michael Guest si-au declarat dezamagirea fata de Legea adoptiilor adoptata de Parlament, conform cerintelor Uniunilor Europene.
„Exista tot atatea modalitati de a rezolva problema adoptiilor in interiorul UE cate state membre are Uniunea Europeana.” a spus ambasadorul Guest.
„Primul-ministru a optat pur si simplu pentru solutia cea mai la indemana, mai exact pentru interzicerea adoptiilor in afara tarii, ca o metoda de rezolvare a problemei abandonarii copiilor.”
„Am spus de multe ori ca adoptiile ar trebui reglementate prin lege, nu prin exceptii de la regula, dar legea propusa nu a luat in considerare realitatile curente din aceasta tara in ce priveste copiii abandonati.”
Ambasadorul a adaugat : „Guvernul a continuat sa rezolve cazuri de adoptie in timpul moratoriului, chiar in aceasta primavara, desi aparent intentiona sa stopeze adoptiile internationale! Facand acest lucru, a creat foarte multe asteptari false”.
„Aceasta problema a fost una dificila, de care s-a ocupat foarte mult Ambasada SUA, in intreaga perioada cat am fost eu ambasador.
Sunt sigur ca succesorul meu va avea de-a face cu aceasta problema mult timp de-acum inainte, asa cum Romania va avea un drum greu de parcurs pana va reusi sa vina in intampinarea nevoilor copiilor abandonati, din cauza legii care a fost promovata” a concluzionat Michael Guest.