Sari direct la conținut

Romania trebuie sa transpuna in legislatie norme tehnice pentru folosirea dispozitivelor 4G pe frecventele GSM, pana la sfarsitul acestui an

HotNews.ro

Comisia Europeana a adoptat recent norme tehnice referitoare la modul in care ar trebui deschise benzile de frecvente radio de 900 si 1800 MHz pentru dispozitivele de comunicare de a patra generatie (4G). Normele ajuta la evitarea problemelor de interferenta cu dispozitivele GSM si 3G existente si toate statele membre UE trebuie sa transpuna in legislatie aceasta decizie europeana pana la sfarsitul anului 2011, a anuntat luni Executivul european.

  • „Aceasta decizie deschide calea spre accesul dispozitivelor mobile 4G de ultima generatie la spectrul de frecvente radio de care au nevoie pentru a functiona, stimuland astfel serviciile de banda larga de mare viteza si incurajand concurenta”, a declarat Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene si responsabila cu Agenda digitala.

Decizia CE stabileste, in special, parametrii tehnici care permit coexistenta in benzile de frecventa de 900 MHz si 1800 MHz a sistemelor GSM (telefoane mobile 2G), a sistemelor 3G care ofera servicii de internet mobil pe langa serviciile de telefonie obitnuite (cu ajutorul Sistemului universal de telecomunicatii mobile, Universal Mobile Telecommunications System – UMTS) si a tehnologiei mobile 4G care permite accesul la banda larga de mare viteza cu ajutorul sistemelor LTE (Long Term Evolution – evolutie pe termen lung) si WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access – interoperabilitate la scara mondiala pentru accesul prin microunde) care permit prelucrarea si transmiterea unor cantitati mai mari de informatii.

Autoritatile nationale trebuie sa transpuna decizia in legislatia nationala pana la 31 decembrie 2011, pentru ca benzile GSM sa fie puse efectiv la dispozitia sistemelor LTE si WiMAX.

Trebuie mentionat ca aceasta decizie reprezinta inca o etapa in deschiderea benzilor de 900 MHz si 1800 MHz pentru servicii de internet broadband wireless pe frecvente GSM, dupa ce in octombrie 2009 au fost luate masuri pentru ca acest spectru de frecvente sa fie disponibil pentru tehnologiile 3G.

Vodafone, singurul operator cu servicii 3G in banda de 900 MHz. RCS&RDS nu are dreptul de a oferi astfel de servicii

In Romania, Orange, Vodafone si Cosmote au primit in luna februarie a anului trecut dreptul de oferi servicii 3G (date, multimedia) si in benzile in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de generatia a doua (2G), gratie unei decizii a autoritatii de reglementare ANCOM, care a transpus directiva UE.

Cei trei operatori au primit acest drept intrucat detineau si licente in benzile 900-1800 MHZ. RCS&RDS este singurul operator 3G care nu beneficiaza inca de acest drept, in conditiile in care operatorul nu detine si o licenta in benzile de 900 MHz-1800 MHz. Impactul acestei masuri si eventuale compensatii care ar putea fi oferite catre RCS&RDS ar urma sa fie stabilite gratie unui studiu demarat deja la solicitarea ANCOM.

Vodafone este singurul operator de telefonie mobila care a lansat deja servicii 3G in banda de frecvente de 900 MHz in aprilie 2010, iar Orange a anuntat la sfarsitul anului trecut ca isi va dezvolta aceasta retea in primul trimestru din acest an.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro