Romania va ajunge la 15,7 milioane locuitori in 2050
Romania isi va pierde 27 la suta din populatie pana in anul 2050, ajungand de la 21,7 la 15,7 milioane locuitori, arata un studiu realizat de Biroul de referinta asupra populatiei din Washington.
Acesti indicatori plaseaza tara noastra pe locul trei in lume intre statele cu cea mai accentuata scadere demografica, dupa Bulgaria (a carei populatie se va reduce cu 38 la suta, pana la 4,8 milioane locuitori) si Republica Moldova (care va pierde 28 la suta dintre locuitori, ajungand la 3 milioane).
Aceeasi tendinta descendenta se pastreaza si in restul Europei de Est, dupa tara noastra situandu-se Ungaria (-25 la suta, respectiv 7,6 milioane locuitori in 2050), Letonia, cu o reducere de 24 la suta a numarului de locuitori, pana la 1,8 milioane, Rusia, a carei populatie va scadea de la 144 la 119 milioane locuitori, asadar cu 17 la suta, si Polonia (-15 la suta, adica 32,4 milioane
locuitori).
Explozie demografica in Lumea a treia
La scara globala, specialistii anticipeaza o explozie demografica in tarile sarace ale planetei in urmatorii 45 de ani, cu efecte geopolitice si economice catastrofale.
In contextul amenintarii actuale a flagelului terorismului, circa 99 la suta din cresterea populatiei in lume are loc in tari subdezvoltate sau in curs de dezvoltare, instabile politic si a caror populatie va „deversa”, migrand catre vestul si nordul mai bogat si creand presiuni greu de controlat asupra statelor din zona.
Pana in 2050, in Africa vor trai cu o mie de milioane de oameni mai mult decat in prezent, natiunile Asiei de vest vor castiga 186 de milioane de persoane, iar India va depasi cu mult China (care va creste cu „doar” 11 la suta, pana la 1,437), devenind cea mai numeroasa tara a planetei.
De asemenea, populatia unor tari care sunt focare permanente de conflict, sufera convulsii sociale majore, sunt deja supraaglomerate sau se afla in zone geografice plasate in calea dezastrelor naturale se va dubla: In Yemen se va inregistra o crestere demografica de 255 la suta, in Palestina, 211 la suta, in Afganistan 187 la suta, iar in Kuweit 182 la suta.
Bangladeshul isi va dubla populatia, ajungand la 280 de milioane de locuitori. Intr-o situatie similara se afla Nigeria, a carei populatie va creste de la 137,3 milioane locuitori la 307,5 milioane.
Crestere puternica in SUA, scadere accentuata in Europa
Cu exceptia SUA, care vor inregistra o crestere puternica a populatiei (43 la suta), atingand 419,9 milioane persoane in 2050, statele dezvoltate se situeaza la polul opus exploziei demografice mentionate. Europa isi va pierde 8 la suta din populatie, care va fi de 668 milioane locuitori, iar unul dintre sase europeni va avea peste 65 de ani in 2050.
Japonia isi va vedea si ea populatia diminuand cu 21 la suta (va avea 100,6 milioane locuitori). Cea mai accentuata scadere demografica o va suferi Europa de Est, insa si din Europa de Vest Germania va pierde noua la suta din populatie (ajungand la cifra de 75,1 milioane locuitori), Italia zece la suta (52,3 milioane), Spania trei la suta (41,3 milioane), Portugalia 11 la suta (9,3 milioane).
Singurele tari care vor avea o populatie mai numeroasa decat in prezent vor fi Marea Britanie (zece la suta – 65,4 milioane locuitori in 2050), Franta (sapte la suta – 64 milioane) si Belgia (cinci la suta – 11 milioane). In America de Nord, Canada va cunoaste si ea o crestere demografica de 16 la suta, ajungand la 36,9 milioane de locuitori, in mare parte imigranti.
Printre cauzele scaderii ratei natalitatii in Europa de Vest se numara costul crescut al vietii de familie si accentul pus pe o mana de lucru inalt calificata, ceea ce face ca multe femei sa aleaga cariera maternitatii, in timp ce in Japonia aceeasi decizie este de multe ori un semn de emancipare fata de generatiile anterioare.
In total, populatia Terrei va creste cu 70 milioane de oameni pe an si va atinge 9,3 miliarde locuitori la jumatatea secolului, fata de 6,3 miliarde in prezent. Proiectiile se bazeaza pe analiza unor factori ca rata mortalitatii infantile, structura de varsta a populatiei, cresterea demografica, speranta de viata, nivelul veniturilor si rata natalitatii.
Studiul tine cont de asemenea de numarul femeilor care folosesc mijloace contraceptive si de numarul imbolnavirilor de HIV/SIDA, insa nu ia in considerare factori de mediu. Schimbarile climatice si degradarea continua a solului vor incuraja insa miscarile masive de populatie, in special dinspre zonele rurale catre cele urbane. In plus, deja planeta sufera o criza de pamanturi arabile si apa.
Modificarile demografice ii alarmeaza pe specialisti, care atrag atentia ca, in lipsa unei contributii consistente a tarilor bogate la dezvoltarea durabila a celor sarace, in final tot societatile si economiile avansate vor avea de suportat efectele globalizarii si migratiei necontrolate a fortei de munca ieftine.
Intoleranta religioasa, discrepantele si in consecinta nemultumirile sociale si violenta vor creste si ele, amenintand securitatea planetei.