Sari direct la conținut

Romania va deveni cel de-al 19-lea stat membru al Agentiei Spatiale Europene

HotNews.ro
Agentia Spatiala Europeana, Foto: ESA
Agentia Spatiala Europeana, Foto: ESA

Romania a semnat joi, 20 ianuarie, conventia de aderare ca membru cu drepturi depline a Agentiei Spatiale Europene (ESA), informeaza site-ul organizatiei. Ceremonia de semnare a aderarii a avut loc la Bucuresti, cu participarea directorului general al Agentiei, Jean-Jacques Dordain. Noua pozitie a Romaniei va deveni oficiala odata cu ratificarea documentului de catre guvernele roman si francez pe parcursul acestui an.Romania este cel de-al doilea stat din fostul bloc socialist care devine membru, dupa Cehia, in 2008.

In conformitate cu decizia Consiliului Agentiei Spatiale Europene din 16 decembrie 2010, Romania a fost acceptata in unanimitate ca membru cu drepturi depline in cadrul ESA .

Colaboararea dintre Agentia Spatiala Romana (ROSA) si ESA dateaza inca din anul 1992 si a participat la proiecte si misiuni precum Cluster, Herschel, Planck, SOHO si Gaia. In domeniul explorarii spatiului, Romania mai participa si la concursul Lunar X Prize prin echipajul organizatiei ARCA. Lunar X Prize este un concurs organizat de Google, care va oferi un premiu de 30 de milioane de dolari primului echipaj care va reusi sa trimita un robot pe luna. Robotul trebuie sa fie capabil sa parcurga cel putin 500 de metri si sa trimita inapoi fotografii, totul la un cost cat mai mic.

Agentia Spatiala Europeana (ESA) este o organizatie interguvernamentala fondata in 1975, avand 18 state membre (16 din UE, plus Elvetia si Norvegia). ESA este considerata cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stiintific si tehnologic si cu rol important in domeniul securitatii.

Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizatiilor din Romania la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie.

Misiunea principala a Agentiei Spatiale Romane este promovarea si coordonarea dezvoltarii in domeniu si reprezentarea Guvernului in programele de cooperare internationala. Agentia este autorizata sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare orientate in functie de obiectivele Programului Spatial National. Agentia desfasoara propriile proiecte de cercetare stiintifica si dezvoltare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro