Sari direct la conținut

Romanian Business Leaders: 3 motive și 3 soluții pentru menținerea cotei unice și impozitarea progresivă e de nedorit

HotNews.ro
Marius Stefan, președinte RBL, Foto: RBL
Marius Stefan, președinte RBL, Foto: RBL

În contextul în care soarta PNRR nu este clară și în continuare România este în pericol de a pierde miliarde de euro destinați modernizării ei, Romanian Business Leaders își reafirmă ferm solicitarea către guvernanți de a menține principiul fiscal al cotei unice aplicate impozitării muncii, cu eliminarea excepțiilor și a scutirilor nefundamentate economic.

Dacă problema care se dorește a fi rezolvată este creșterea veniturilor bugetare, iată 3 motive pentru care impozitarea progresivă este de nedorit și 3 soluții pentru rezolvarea problemei:

  • Motivul numărul 1:

În cei 20 de ani de când cota unică se aplică în România, ea și-a dovedit pe deplin utilitatea: a scos la lumină și a fiscalizat peste 150.000 de locuri de muncă, a contribuit la triplarea PIB-ului țării și a simplificat sistemul de administrare fiscală.

  • Motivul numărul 2:

România are în continuare un cost al muncii peste media europeană, ceea ce nu ajută deloc în competitivitatea țării noastre. Mediul de afaceri este deja în criza acutizată a migrării forței de muncă. Ne pleacă masiv oameni super calificați, din industrii creative și din industrii producătoare, ne pleacă studenți, care aleg să nu mai studieze în România și să nu mai revină apoi să lucreze în România. E nevoie de politici de atragere și retenție a acestor oameni, nu de politici de îndepărtare a lor.

  • Motivul numărul 3:

Nu am identificat un fundament economic solid pentru care România să introducă impozitarea progresivă a muncii. Care ar fi beneficiul în economie? Care ar fi beneficiul în buzunarele oamenilor? Care ar fi beneficiul în bugetul de stat? Acestea sunt întrebări ale căror răspunsuri ar trebui să fie clare.

  • Soluțiile pentru creșterea veniturilor bugetare din taxarea muncii sunt simple, dar necesită curaj politic.

1. Uniformizarea cotei unice aplicabile muncii, prin eliminarea excepțiilor și a scutirilor, va duce nu doar la echitate socială și economică, ci și la creșterea directă a veniturilor bugetare. Dacă această măsură ar fi însoțită de plafonarea contribuțiilor, competitivitatea României pe piața muncii ar crește masiv.

2. Eliminarea pensiilor speciale și reformarea sistemului de pensii va duce la deblocarea PNRR, care va stimula creșterea economiei, și în final, va stimula creșterea veniturilor oamenilor.

3. Accelerarea digitalizării administrației și creșterea competențelor digitale în administrație vor contribui la creșterea veniturilor bugetare.

„În continuare, antreprenorii români și mediul de afaceri vor să știe care e direcția în care se îndreaptă România. Suntem pe cale de a rata cea mai mare șansă de modernizare a României – fondurile PNRR, în timp ce suntem asaltați de propuneri de creșteri de impozite, care să alimenteze bugetul unei administrații neperformante. Am scăpat, deocamdată, de recesiune, dar pierderea acestor bani din economie va lovi puternic în competitivitatea României și în dezvoltarea proiectelor de infrastructură atât de necesare”, a spus Marius Ștefan, Președinte RBL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro