Romanii au platit online taxe si impozite prin Ghiseul.ro in valoare de 4,04 milioane lei/Comisioanele tranzactiilor nu au fost suportate de contribuabili, spun autoritatile
Romanii au efectuat 20.107 de tranzactii online cu cardul pentru plata taxelor si impozitelor prin Ghiseul.ro de la lansarea acestui sistem in luna martie 2011 si pana in prezent, iar valoarea totala depaseste 4,04 milioane lei, a declarat pentru HotNews.ro Marian Ion, presedintele CNMSI, centrul national care gestioneaza acest sistem. Nici o plata cu comision suportat de contribuabil nu a fost efectuata prin intermediul acestui sistem, a precizat acesta. Autoritatile doresc sa schimbe legislatia care permite momentan ca o primarie sa solicite contribuabilului sa plateasca comisionul aferent tranzactiei, fapt care contravine legislatiei europene si a modului in care aceasta a fost implementata in legislatia nationala in 2009.
- “In prezent in Ghiseul.ro sunt inrolate in total 85 de institutii publice, dintre care 47 pe mediul de productie al sistemului, adica permit efectiv plati. 10 institutii care sunt active doar pe mediul de testare al sistemului Ghiseul.ro au solicitat ca valoarea comisionului de plata sa revina contribuabilului”, a precizat pentru HotNews.ro Marian Ion, presedintele CNMSI, centrul national care gestioneaza acest sistem electronic al statului.
Toate primariile din tara (circa 3200) ar fi trebuit ca in luna iunie 2012 sa fie inrolate in Ghiseul.ro, platforma nationala de plata online cu cardul a darilor catre stat pusa la dispozitie gratuit primariilor.
Cel putin asta se arata in Hotararea de Guvern 1235/2010 privind infiintarea Ghiseul.ro, unde este prevazut ca ultima etapa de implementare a acestui sistem (si care se refera la obligatia de inrolare in sistem a primariilor din comune) nu poate depasi 18 luni de la intrarea in vigoare a acestei hotarari. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 14 decembrie 2010.
Conform normelor de aplicare a legii, comision nu poate depasi 2% din valoarea tranzactiei efectuate prin acest sistem, dar nu mai mult de 30 de lei. Fiecare consiliu local decide daca acest comision este suportat integral de catre primarie, de catre cetatean sau daca se imparte.
- Legislatia in baza caruia functioneaza Ghiseul.ro contravine legislatiei UE, avertizeaza Ministerul condus de Dan Nica
La sfarsitul lunii trecute, Ministerul Comunicatiilor, condus de Dan Nica (PSD), a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ de modificare a legislatiei privind plata online cu cardul a taxelor si impozitelor prin Ghiseul.ro, astfel incat comisionul tranzactiei sa fie suportat de institutia publica si nu de contribuabil. In forma actuala, Hotararea de Guvern 1235/2010 privind infiintarea acestui sistem electronic de plata a taxelor prevede ca primaria poate solicita contribuabilului sa plateasca comisionul aferent tranzactiei, fapt care contravine legislatiei europene si a modului in care aceasta a fost implementata in legislatia nationala in 2009.
In document se spune ca modificarea Hotararii de Guvern in baza careia functioneaza Ghiseul.ro este necesara din urmatoarele considerente:
- exista posibilitatea sesizarii Comisiei Europene in legatura cu incalcarea unui act normativ care transpune in legislatia nationala o directiva europeana, urmand ca aceasta sa dispuna masuri de corectare a acestei situatii si aplicarea unor sanctiuni statului roman;
- exista riscul ca acei contribuabili carora li se percep in mod nejustificat si nelegal acest commision de catre institutiile publice sa le actioneze in instanta in vederea recuperarii prejudiciului“.
Despre Ghiseul.ro
Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP – Ghiseul.ro) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman. Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara.
Platile in Ghiseul.ro se pot efectua cu autentificarea utilizatorului (acesta putand vizualiza exact sumele de plata) sau fara autentificare (utilizatorul introducand direct suma pe care stie ca o are de platit, iar accesul facandu-se pe baza CNP-ului).
Pentru plata cu autentificare, utilizatorii au nevoie de date de autentificare in sistem/credentiale, respectiv nume de utilizator si parola. Conform informatiilor ministerului, administratiile locale pot trimite cetatenilor aceste date si de asemenea acestea pot fi solicitate de catre cetateni si la ghiseul administratiilor locale, inrolate in sistem.