Romanii s-au invins la vot
Am un bun prieten care spune mereu o poveste despre relevanta statistica. In ‘90, el, cu toti prietenii lui, cu toata lumea pe care o cunostea, vota cu Rațiu. A iesit Iliescu cu 85%, iar Rațiu a primit putin peste 4% din voturi. “Noi, cu toti cei ca noi, nu suntem reprezentativi pentru Romania”.
Aproape un sfert de secol mai tarziu ma asteptam ca Monica Macovei, un Ion Ratiu al situatiei, sa primeasca 15–20% din voturile celor treziti. A primit acelasi procent, 4%. In ‘90, acei 4% ne spuneau ca romanul nu stie altceva decat comunism. Astazi, cei 4% ne spun ca traim in niste Romanii paralele, iar cea comunista este in continuare cea mai mare.
Harta voturilor ne arata zona rosie – Oltenia, Moldova, Dobrogea, adicaRomania comunista. Transilvania este vizibil din alt aluat, are sangele mai albastru. ERomania liberala.
Au votat sub 157 de mii din cei 3 milioane de romani de peste granita. Optiunea refugiatilor este cu mult diferita. In strainatate, Macovei a luat intre 15–25%, iar Iohannis jumatate din voturi –Romania progresista. Organizarea rezultatelor voturilor in diaspora a subliniat pericolul reprezentat de ideile celor cu mintea deschisa, cei care si-au luat viata in piept.
Romanii din strainatate sunt refugiati. Spun asta deoarece sunt convins ca peste 80% din ei au plecat strict impinsi de nevoie. Refugiati economic, ca o consecinta a sistemului politic. Acestia sunt romanii cu cele mai mari ambitii, sunt mare parte din spuma antreprenoriala si intelectuala. Chiar si muncitorii sunt dintre cei mai harnici, dispusi sa riste orice pentru o viata mai buna. Stiu asta pentru ca traiesc printre ei si i-am vazut oriunde am mers, din Statele Unite pana in Noua Zeelanda. Pariez ca ei sunt mai bine de jumatate din cei in dreptul carora suntem mandri ca suntem romani. Pe ei Romania i-a pierdut si ii re-pierde.Ei au fost, din nou, invinsi.
Romanii din diaspora au invatat pe pielea lor care sunt valorile dupa care iti construiesti o viata mai buna. Din fericire pentru ei, multi traiesc o viata mai buna. Din nefericire pentru toti, Romania se va duce in jos, in mod social democratic. Ei nu se vor intoarce acasa, pentru ca nu vor avea la ce sa se intoarca. Multi ar face un compromis, ar veni in Romania la mai rau, cata vreme exista o perspectiva de mai bine.
Indraznesc sa-i incadrez la categoria diaspora si pe cei care traiesc online. In mod evident, acestia sunt intr-o lume digitala care nu se confunda cu teritoriul Romaniei. Admit ca impartirea este arbitrara, dar gasesc atat de vizibile diferentele incat e imposibil sa amestecam aceste grupuri.
Ca si in cazul lui Ratiu, multi sunt iritati de perceputele aere de superioritate ale celor din strainatate. Progresismul pare snobism si ingamfare pentru mintile inguste. Unii chiar se bucura si rad la cei 4%, intr-o manifestare de ignoranta si stupiditate. Aici e o prapastie de netrecut intre Romania comunista si cea progresista. Eu unul imi doresc ca toti sa o duca la fel de bine ca cei din strainatate, dar in Romania. Credeam sincer ca se poate. Nu se va intampla, nici in 25 de ani.
Intr-o tara in care trei din patru oameni cred in minuni, cel mult unul din zece are un set de valori sanatoase. Nu avem masa critica necesara unei schimbari majore catre mai bine. Si mai trist, majoritatea populatiei nu isi da seama care ii este destinul in aceasta situatie. Nu ne vom descurca. Ne vom indeparta si mai mult. Ne va fi si mai greu.
Miscarea din jurul Monicai Macovei ne-a aratat ca exista romani altfel, dar si ca sunt prea putini. Cele trei mai grupuri:justitiarii,hipiotii social silibertarienii nu au individual suficiente valori comune pentru a se coagula. Monica Macovei este buna ca manager, dar nu pare antreprenor politic. Ma indoiesc ca va dori sau chiar ca va putea sa creasca o forta politica locala, in aceste conditii. Continuarea mandatului de europarlamentar i se potriveste mai bine profilului.
A treia forta,cum ii spune domnul Tismaneanu,este o forta pentru prea putini dintre romani. Pentru minunata societate democratica in care traim, am vazut ca aceasta forta nu trece pragul relevantei.Romania progresista este Romania nesemnificativa.
Au fost cateva sute de voluntari care au contribuit la campanie, implicandu-se in grupulOameni Politicosi.Vreau sa va multumesc pentru entuziasm, resursele alocate si efortul depus. Ati demonstrat ca aveti principii, nu doar declarativ, ci prin munca. Mi-a facut placere sa lucram impreuna in aceste cateva saptamani. Sunt convins ca sunteti niste oameni extraordinari, fara sa va cunosc personal pe multi dintre voi. Sper sa mai avem ocazia de a incerca sa facem lumea mai buna impreuna! Daca nu, sunt sigur ca veti reusi si singuri, fiecare in parte.
Citeste intreg articolul si comenteaza peContributors.ro