Sari direct la conținut

Romanii sub Nastase. Mic exercitiu de imaginatie (de Ioan T. Morar)

Cotidianul

Daca tot e canicula, hai sa ne infierbintam, putin, si imaginatia. Sa ne imaginam ca, in 2004, alegerile prezidentiale ar fi fost cistigate de Adrian Nastase. Cum ar fi aratat Romania aceea?

De fapt, nici nu trebuie sa faci eforturi imaginative serioase pentru a descrie ce ar fi fost daca. Avem suficiente elemente de dinainte de 2004 ca sa putem contura Romania lui Nastase, sa punctam micile diferente dintre ceea ce e acum si ceea ce ar fi fost acum daca ar fi fost altfel atunci, la urne.

Daca am avut Guvernul Adrian Nastase (repetat aproape obsesiv intr-o anumita vreme), de ce nu s-ar fi putut impune formula Presedintia Adrian Nastase a Romaniei? Ar fi parut caraghios la inceput, dar, prin repetare la televiziunile binevoitoare, nu mai era o problema dupa citeva luni de folosinta.

Si de aici la Epoca Adrian Nastase drumul nu ar fi fost foarte, foarte lung! Silverstein si Finkelstein, prin Dan Andronic, ar fi gasit o metoda de a impune aceasta formula pentru un fleac de citeva milioane de euro, pretul consultantei.

Televiziunile ar fi fost mai pline de stiri pozitive, de informatii cam cum isi doreste Sassu acum, poate chiar mai bune! Am fi avut jurnale care sa vorbeasca despre realizari, despre vizitele presedintelui peste hotare, despre viziunea politica a presedintelui, despre actele caritabile ale Primei Doamne a Tarii, despre baietii reusiti ai familiei Nastase.

Despre familia Nastase, pe larg, in treacat, despre aniversarile familiei. Si despre colectiile de tablouri, mereu crescinde, an de an.

O bucurie a ochiului! Ar fi aparut, deja, primele portrete minunate pentru care s-ar fi batut, la achizitiile din banii publici, muzeele de arta.

Cit despre Antene, ele ar fi fost trecute oficial pe alte nume, pentru ca domnul profesor universitar Dan Voiculescu, umanist de omenie si conservator de frunte, ajuns prim-viceprim-ministru, ar fi sesizat incompatibilitatea si ar fi tinut foarte mult sa nu mai figureze el ca proprietar. Si nu ar fi asteptat sa-i faca o observatie, pe tema asta, premierul Mircea Geoana.

Presa ar fi aratat si ea mai bine, mai angajata, mai confortabila, si nu neaparat pentru ca mogulii de presa ar fi fost amenintati cu dosare, nu, nici vorba, ci pur si simplu pentru ca publicitatea de stat nu are miros! Iar daca mai si inviti ziaristii influenti sa ia masa cu tine, Cristoiu, Dan Diaconescu si altii, atunci chiar ca presa te va privi bine, pe masura proiectelor tale marete de

presedinte iubit. Ar fi existat si aspecte negative reflectate in presa, de-o pilda, emisiunea de mare rasunet, realizata de Ion Cristoiu, presedintele TVR, cu titlul Dosarul Flota.

O vorba si despre Tartasesti. Ei, bine, aceasta comuna ar fi devenit etalon, mai tare decit Scornicestii incultului de Ceausescu. Si s-ar fi asfaltat ca lumea drumul pina acolo. Pardon, asta deja s-a realizat inca de pe vremea Guvernului Nastase.

Oamenii s-ar intoarce la credinta. Iar BOR, sub conducerea inteleapta a Patriarhului Teodosie (fost Tomitanul, fost Snagoveanul), venit dupa retragerea brusca a lui Teoctist, ar fi indemnat credinciosii sa se roage pentru sanatatea conducatorilor, a domnului presedinte Adrian Nastase, ctitor de tara, intemeietor de epoca, om cu frica lui Dumnezeu. Ca frica Justitiei oricum nu-l mai afecteaza!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro