Sari direct la conținut

Romanii sunt multumiti de viata la oras

HotNews.ro, EurActiv.ro

Un Eurobarometru publicat de Comisia Europeana releva ca, in general, cetatenii din cele 75 de orase incluse in studiu sunt multumiti de conditiile de trai.

Potrivit rezultatelor finale, in Piatra Neamt si Cluj Napoca, precum si in Tallinn (Estonia), Vilnius (Lituania) sau Burgas (Bulgaria), peste 80% din persoane au fost de acord cu afirmatia: „In urmatorii cinci ani, traiul in orasul respondentului va fi mai placut”.

Cu ocazia lansarii Eurobarometrului, Comisarul pentru Politici Regionale Danuta Hubner a declarat ca sondajul “scoate in evidenta si aspectele care ii ingrijoreaza pe cetateni, ceea ce ne ofera indicatori pentru elaborarea viitoarelor politici”.

Piatra Neamt – un oras (declarat) curat si nepoluat

In privinta motivelor de ingrijorare, bucurestenii (in procent de 58%) sunt printre cei mai dezamagiti de curatenia din oras, impreuna cu locuitorii din Napoli (68%) si Sofia 70%. Printre cei mai multumiti de curatenie se regasesc cei din in Oviedo (Spania) Luxemburg si (surpriza!) Piatra Neamt.

Tot in Piatra Neamt se regaseste un grad foarte scazut de nemultumire referitor la poluare, numai 13% din cei intervievati considerand ca problema este grava. Bucurestenii se afla la polul opus (78%), impreuna cu locuitorii din Sofia (82%), media europeana fiind de 38%.

Greu de gasit un job, mai ales in Italia si Germania

Cetatenii din orasele romanesti mai considera ca nu este usor sa-ti gasesti un job, dar procentul celor nemultumiti este sub 50%, in schimb, cei nemultumiti de posibilitatea de achizitionare a unei locuinte este mult mai ridicat.

Doar in 11 orase la nivel european, majoritatea celor chestionati au fost de acord ca „este usor sa gasesti o locuinta buna la un pret rezonabil”, iar in alte trei orase, Palermo, Napoli si Frankfurt pe Oder, marea majoritate considera ca este greu sa gasesti un loc de munca.

In fine, o veste buna: peste 60% din romani au declarat ca niciodata nu au dificultati la plata facturilor lunare, procent comparabil cu cel inregistrat in Germania sau Austria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro