Sari direct la conținut

Romgaz: In 2011 vom cumpara, in premiera, gaze mai ieftine din import prin negociere la Bursa de gaze de la Viena

HotNews.ro

¬Romgaz va cumpara, pentru prima oara, incepand din iunie 2011, gaze din import, prin negociere, de la Bursa de gaze de la Viena, ceea ce va insemna gaze la un pret mai mic fata de cele importate prin contractele actuale, mai ales cel cu Gazprom, care expira in 2012, a anuntat sambata, directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, citat de Agerpres. El a mai anuntat si ca pretul la gaze ar putea ramane acelasi pana la anul, Romgaz neintentionand sa ceara ANRE, pana in 2011, o majorare a tarifelor.

„Am facut diligentele necesare ca, de la anul, sa fim activi pe Bursa de gaze ori de la Viena ori din zona germana. Suntem in discutii destul de avansate. Este o optiune de furnizori. Va fi vorba de un pionierat sa cumparam gaze la bursa. Noi nu vom vinde. Din iunie – iulie 2011 o sa fim activi pe Bursa de la Viena”, a afirmat Francisc Toth.

El a adaugat ca tot din 2011 vor incepe noi discutii cu Gazprom, pentru un nou contract, intrucat contractul semnat deja expira in 2012. Colaborarea cu Gazprom vizeaza nu doar import de gaze, ci si noua depozite de gaze facuta in colaborare, majoritatea in zona Moldovei, pentru ca Romgaz si-a propus sa aiba depozite cat mai aproape de consumatori. Deocamdata, Romgaz a propus Gazprom, unde sa fie amplasate cele noua depozite, insa negocierile sunt in derulare. In toamna acestui an, cei de la Gazprom sunt asteptati in Romania, pentru o noua runda de discutii cu cei de la Romgaz.

Conducerea Romgaz nu a precizat ce capacitate de inmagazinare vor avea cele noua depozite, insa spune ca dimensiunea lor poate fi ajustata in functie de cererea de pe piata. Deocamdata, Romgaz si-a propus cresterea capacitatii de inmagazinare in cele opt depozite.

  • Romgaz: Gazele nu se scumpesc pana la anul

Francisc Toth a mai anuntat ca este posibil ca pretul gazelor sa nu creasca pana anul viitor, iar daca va exista o scumpire, aceasta va fi foarte mica: „Nu intentionam anul acesta sa solicitam la ANRE o crestere a tarifului. Am solicitat o cresterea a tarifului de inmagazinare cu doi la suta din primavara lui 2011”.

„Dupa informatiile pe care le avem, pretul gazului nu va creste in semestrul IV, asa cum s-a preconizat. Nu va fi o crestere majora. Se discuta ca vom ajunge la 406 dolari pe mia de metri cubi de gaze. Acum pretul este de 384 dolari pe mia de metri cubi”, a explicat Toth.

In prezent, din productia interna a Romgaz plus cantitatile de gaze importate si inmagazinate se asigura anual peste 40 la suta din consumul estimat in tara. Anual, in Romania se consuma aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze. Conducerea Romgaz a dat asigurari sambata, in cadrul unei conferinte de presa, ca productia pe acest an, pana la 15 septembrie, este mai mare cu 35 de milioane de metri cubi fata de cea de anul trecut. Pentru acest an, Romgaz estimeaza o productie totala de 5,8 miliarde de metri cubi, cifra pe care spera sa o atinga si in 2011. In 2009, in timpul crizei gazului, Romgaz a asigurat 75% din necesarul de gaze din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro