Sari direct la conținut

România, între cele treisprezece state membre UE care se opun modificării tratatelor

HotNews.ro
Uniunea Europeana, Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia
Uniunea Europeana, Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treisprezece state UE, printre care și România, se opun lansării unei proceduri de modificare a tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Ursula von der Leyen pentru a eficientiza Uniunea, relatează AFP.

„Nu suntem în favoarea unor încercări imprudente și premature de a lansa” o astfel de procedură, scriu aceste țări, printre care Polonia, România și Finlanda, potrivit unui text postat luni pe Twitter de Suedia, și ea semnatară.

Difuzarea acestui comunicat coincide cu Ziua Europei care a fost marcată de discursurile în fața Parlamentului European de la Strasbourg ale lui Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen, care s-au declarat în favoarea unei revizuiri a tratatelor pentru consolidarea UE.

În această zi au fost înaintate și propunerile rezultate în urma Conferinței privind viitorul Europei, rezultat al vastului exercițiu de consultare a cetățenilor desfășurat pe parcursul unui an și născut dintr-o idee a președintelui francez.

Unele dintre propuneri, precum conferirea unui drept de inițiativă legislativă Parlamentului, așa cum cere acesta din urmă, sau extinderea competențelor UE în materie de apărare sau sănătate, presupun o modificare a tratatelor.

Țările care se opun acestei perspective indică riscul unei „pierderi de energie” și consideră că o revizuire a tratatelor „nu a fost niciodată un obiectiv” al Conferinței.

„Avem deja o Europă care funcţionează” după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, avertizează ei.

Propunerile cetăţenilor „nu trebuie instrumentalizate”, adaugă statele semnatare.

Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania.

În primul său discurs despre Europa de la realegerea sa, șeful statului francez, Emmanuel Macron s-a declarat totodată „favorabil” unei „revizuiri a tratatelor” Uniunii Europene, așa cum a propus Parlamentul European, pentru a obține mai multă eficiență instituțională în vremuri de pace, precum și în vremuri de criză.

Emmanuel Macron a recunoscut „divergențele” dintre statele membre pe această temă și dorește să ridice această problemă liderilor celor 27 la un summit din iunie și a propus crearea unei noi comunități politice europene, paralelă cu UE, la care să poată adera și Ucraina și Marea Britanie.

Citește și: Răscrucea de drumuri la care a ajuns UE din cauza războiului din Ucraina și marele pas pe care trebuie să-l facă pentru a acționa ca un mare jucător pe scena lumii – analiză AFP

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro