Sari direct la conținut

România și Polonia, primele țări care au semnat un Memorandum cu SUA în privința securității rețelelor 5G, își întăresc cooperarea digitală

HotNews.ro
Declaratie comună 5G Polonia-USA, Foto: www.premier.gov.pl
Declaratie comună 5G Polonia-USA, Foto: www.premier.gov.pl

​România și Polonia sunt primele state care au semnat, în acest an, cu SUA ‘un Memorandum de înțelegere dedicat rețelelor 5G sigure și de încredere, care ne va permite implementarea de infrastructuri reziliente de comunicații’, a declarat miercuri Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor. Acesta a semnat miercuri la București un memorandum în domeniul digital cu omologul său polonez, Marek Zagórski, menit să consolideze cooperarea în domeniul IT dintre cele două țări.

Memo România_Polonia

Memo România_Polonia

Foto: MCSI

În marja consultărilor interguvernamentale România – Republica Polonă care au avut loc miercuri, 18 septembrie 2019, la București, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Afacerilor Digitale, Marek Zagórski, semnând un Memorandum de Înțelegere în domeniul digital.

În linia acestui Memorandum, cele două țări vor consolida cooperarea în domeniul politicilor publice și cadrului de reglementare în sectorul TIC, vor continua schimbul de informații și bune practici în domeniul serviciilor electronice (e-sănătate, e-educație, e-cultură) și vor intensifica eforturile de colaborare în domeniul prevenirii și combaterii criminalității informatice. Mai mult, părțile s-au angajat să se implice activ în dezvoltarea interoperabilității tehnologiilor noi și emergente, a datelor deschise și a valorificării informațiilor din sectorul public.

Vom acționa în linia intereselor comune și convergente în materie de poziționare în formatele de cooperare europene, regionale și internaționale relevante, din perspectiva implementării de tehnologii 5G și a finanțării proiectelor de digitalizare. Subliniez în mod special abordarea noastră comună în consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, fiind primele state care am semnat în anul 2019 un Memorandum de Înțelegere dedicat rețelelor 5G sigure și de încredere, care ne va permite implementarea de infrastructuri reziliente de comunicații. Țările noastre au dezvoltat strategii 5G dedicate și au o perspectivă pozitivă asupra impactului potențial al comunicațiilor de generația a 5-a asupra economiilor și societăților noastre”, a afirmat Alexandru Petrescu.

  • Polonia și SUA au semnat în 2 septembrie o declarație comună privind securitatea rețelelor 5G

Într-adevăr, premierul polonez Mateusz Morawiecki și vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, au semnat în data de 2 septembrie 2019 la Varșovia o declarație comună cu privire la 5G.

Declarația comună pe tema 5G publicată pe site-ul Guvernului Polonez și pe cel al Casei Albe nu menționează nimic despre „evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G” așa cum se arăta în declarația comună semnată de președintele României, Klaus Iohannis și cel al SUA, Donald Trump.

Pe de altă parte, declarația comună pe 5G dintre Polonia și SUA menționează aceleași criterii de evaluare riguroasă care ar trebui făcută furnizorilor de tehnologie 5G care s-ar regăsi și în Memorandumul semnat de România cu SUA. Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente:

  • – Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat
  • – Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă
  • – Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat la Washington, la finalul lunii august, după întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, a declarat pe 5 septembrie la București că încurajează România să devină o țară „liberă de Huawei”.

„Scopul Memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este ca România să devină, să spun așa, ‘liberă de Huawei'”, a declarat joi la București, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE. „Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție.”, a precizat acesta.

În replică, Huawei a comunicat că se opune acuzațiilor ”nefondate” făcute de Gordon Sondland în România. ”Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro