Românii care și-au stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri vor putea vota doar acolo unde au domiciliul
Românii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 6 luni înaintea datei alegerilor vor putea vota doar în localitatea de domiciliu, conform unui act normativ adoptat miercuri de Camera Deputaților.
S-au înregistrat 237 de voturi „pentru”, 36 „contra” şi două abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare.
Actul normativ modifică şi completează acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul că persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni înaintea datei alegerilor vor putea vota doar acolo unde îşi au domiciliul:
- „Cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul”.
În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară.
Potrivit legii, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de 6 luni înaintea datei alegerilor în circumscripţia electorală în care au loc alegeri vor putea solicita primarului, pe baza actului de identitate, înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru scrutinul respectiv.
„Sunt oameni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înaintea alegerilor”
Actul normativ previne „turismul electoral” şi „distorsionarea” rezultatelor alegerilor, spune în expunerea de motive deputatul PNL Gigel Ştirbu, iniţiator al propunerii legislative.
- „În urma unei analize făcute pe 200 de localităţi unde s-a observat o migraţie suspectă la alegerile locale din anii 2016 şi 2020 s-a constatat că numărul de vize de flotant a fost de 20.000, evident, aproape toate emise în preajma alegerilor, în timp ce în anii fără alegeri, numărul maxim de vize de flotant care au fost emise în aceste 200 de localităţi pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puţin”, spune deputatul.
Potrivit acestuia, în astfel de cazuri viza de flotant a fost obţinută doar pentru votul primarului: „Sunt oameni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor. Apoi, îşi exercită dreptul constituţional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă în acea localitate”.