Rompetrol isi continua planul de conversie a obligatiunilor
Rompetrol Rafinare a convocat Adunare Generala a Actionarilor (AGA) pentru data de 30 septembrie, pe ordinea de zi fiind conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social. Acesta reprezinta primul pas in conversia obligatiunile nerascumparate de la stat in actiuni, desi Ministerul de Finante a cerut plata integrala a datoriei, care ajunge la scadenta la 30 septembrie.
Potrivit convocatorului publicat pe site-ul BVB, capitalul social al Rompetrol Rafinare va fi majorat cu suma maxima de 517 milioane de euro, prin conversia obligatiunilor detinute de stat in actiuni. Aceasta suma ar putea fi insa mai mica daca Rompetrol va mai rascumpara obligatiuni pana la data de 30 septembrie.
Totodata, convocatorul mai arata ca actionarii actuali ai companiei petroliere vor putea sa subscrie o suma echivalenta cu valoarea obligatiunilor ce vor fi convertite in actiuni, reprezentand actiunile necesare a fi emise pentru a permite actionarilor societatii sa isi exercite dreptul de preferinta.
Potrivit brokerului Mihai Chisu, fiecare din cele doua parti isi „vede interesul” in aceasta afacere.
„Din cate stiu eu, cei de la KazMunaiGaz ar fi vrut sa plateasca o parte din datorie, iar cealalta parte sa o plateasca statului roman in actiuni, dar ei sa ramana cu un pachet de peste 50%. Daca in contractul initial s-a stipulat ca pentru achitarea datoriei actionarii Rompetrol Rafinare sa plateasca acea suma sau sa converteasca actiunile in obligatiuni, e normal ca fiecare sa isi vada propriul interes”, a declarat Mihai Chisu.
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Romania vrea ca Rompetrol sa-si plateasca datoria in cash, nu in actiuni. Vladescu s-a aratat dispus sa negocieze prelungirea datei-limita pentru plata dincolo de 30 septembrie.
„Suntem deschisi negocierilor, dar nu vrem sa redevenim actionari la Rompetrol, cu atit mai putin actionari minoritari”, a spus Vladescu intr-un interviu acordat Bloomberg.
Avocatii celor trei case de avocatura care reprezinta Rompetrol spun insa ca statul roman nu are instrumente legale pentru a refuza conversia obligatiunilor in actiuni sau plata partiala a datoriilor din partea grupului petrolier. Ei arata ca in contractul semnat de KazMunaiGas la preluarea Petromidia este prevazuta posibilitatea actionarului de a opta intre aceste posibilitati.
Reprezentantii Rompetrol au spus insa ca variantele sunt deschise si au loc negocieri cu Ministerul de Finante, dar, in orice caz, „compania nu are resurse pentru a plati mai mult de 100 milioane de dolari in acest an”.