Rosia Montana Gold Corp. va contesta decizia Tribunalului Cluj privind anularea certificatului de urbanism
Rosia Montana Gold Corporation va contesta hotararea Tribunalului Cluj prin care a fost anulat certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba si sustine ca aceasta decizie nu afecteaza continuarea procedurilor privind evaluarea impactului asupra mediului al proiectului, anunta NewsIn.
„Compania Rosia Montana Gold Corporation considera incorecte si speculative declaratiile unor organizatii neguvernamentale referitoare la recenta hotarare a Tribunalului Cluj de anulare a Certificatului de Urbanism nr. 78/2006, eliberat de catre Consiliul Judetean Alba in anul 2006.
Hotararea Tribunalului Cluj de anulare a acestui document, a carui valabilitate a expirat la sfarsitul lunii iulie a acestui an, nu afecteaza in nici un fel procedurile in curs legate de Raportul de Evaluare a Impactului Asupra Mediului pentru Proiectul Rosia Montana.
Cu toate ca aceasta solutie se refera la un document expirat, Rosia Montana Gold Corporation isi rezerva dreptul de a contesta aceasta hotararea, pentru motive de nelegalitate si netemeinicie”, spun reprezentantii companiei.
Potrivit societatii, nu exista dispozitii legale care sa permita Ministerului Mediului sa conditioneze derularea etapei de analiza a calitatii raportului privind impactul asupra mediului de depunerea unui certificat de urbanism.
„Totusi, la solicitarea expresa a acestei institutii, societatea noastra a solicitat si a obtinut un nou certificat de urbanism”, au aratat reprezentantii companiei Rosia Montana.
Tribunalul Cluj a anulat, printr-o sentinta definitiva, certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation.
In dezbaterile care au dus la anularea acestui act, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu a dovedit cu succes, printre altele, ca actul nu continea lista completa a ariilor din zona Rosia Montana protejate datorita patrimoniului natural si istoric, precum si a zonelor de protectie din jurul lor.
De asemenea, actul nu ar contine toate facilitatile industriale pentru care Rosia Montana Gold Corporation doreste sa obtina autorizatie de construire si incalca principiul autonomiei locale prin aceea ca impune elaborarea si aprobarea unui singur Plan Urbanistic Zonal valabil pentru toate cele patru municipalitati direct afectate de Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation.
Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone de aur si argint prin procedeul de cianurare.
Compania romano-canadiana intentioneaza sa deruleze o investitie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Oponentii proiectului – intre care se numara diferite organizatii ecologiste si Institutul pentru o Societate Deschisa, patronat de George Soros – sustin ca mina va otravi mediul inconjurator, va forta plecarea localnicilor si va distruge locuri istorice.