Rovana Plumb, despre gazele de sist: Nicio investitie nu se poate derula fara sa fie autorizata din punct de vedere al standardelor de mediu
Nicio investitie nu se poate derula sau dezvolta in Romania fara sa fie autorizata din punct de vedere al standardelor de mediu, a declarat duminica, la Realitatea TV, ministrul Mediului, Rovana Plumb, citata de Agerpres.
„Este adevarat ca orice investitie trece prin furcile caudine ale standardelor de mediu. Nicio investitie nu se poate derula sau dezvolta in Romania fara sa fie autorizata din punct de vedere al standardelor de mediu privind protejarea lui si a cetatenilor. Daca nu se respecta standardele de mediu, nu se dau niciun fel de avize sau acorduri de mediu. Noi monitorizam toate aceasta problematica a exploatarii gazelor de sist, iar controlul se va face in mod profesionist pentru ca vorbim de un subiect sensibil”, a spus Rovana Plumb.
Aceasta a precizat ca nu poate vorbi de exploatarea gazelor de sist in Romania pana cand nu vor fi finalizate cercetarile si prospectiunile, precum si explorarea care se poate intinde pe o perioada de 5 ani.
„In primii doi ani sunt doar cercetari si prospectii prin care trebuie sa vedem daca exista potential din punct de vedere al existentei gazelor de sist. Partea de prospectiuni va dura pana in 2014. Din 2015 va urma o perioada de 5 ani in care incepe explorarea, insa partea de prospectiuni este decisiva. Numai dupa aceasta perioada de explorare discutam de exploatare. Vreau sa va asigur ca, daca nu se vor asigura standardele de mediu – care se vor regasi in baza unei proceduri ce va fi finalizata in decursul a cativa ani de zile de UE -, nu avem cum sa discutam in Romania despre exploatarea gazelor de sist”, a subliniat ministrul Mediului.
Rovana Plumb considera ca este foarte importanta dezbaterea publica despre explorare, dar si informarea la nivel national pentru ca „in momentul de fata nu avem de ce sa vorbim de exploatare”.
„Eu am propus ca legislatia in domeniul petrolului sa fie modificata la nivel national, dar si european, pentru ca Uniunea Europeana doreste sa-si asigure independenta energetica, iar Romania ca stat membru are o sansa unica de a-si asigura resursele naturale, dar nu cu orice risc. Valorificarea resurselor naturale trebuie sa se faca tinand cont de standardele inalte de mediu, indiferent de ce resursa naturala vorbim. Vom organiza dezbateri publice, la nivel national, in ceea ce priveste informarea privind explorarea pentru a nu exista niciun fel de teama in privinta tehnologiei utilizate, dar si la nivelul comunitatilor care au perimetre de explorare. (…) Nu se va face explorare pe zona de arie protejata”, a mai mentionat oficialul MMSC.
Potrivit sursei citate, pe explorarea gazelor de sist nu exista la ora actuala niciun risc din punct de vedere al protectiei mediului pentru ca tehnologiile existente sunt prietenoase cu mediul, insa din punct de vedere al exploatarii va trebui modificata legislatia de mediu a UE.
„In ceea ce priveste explorarea gazelor de sist nu exista niciun risc privind mediul insa pe exploatare trebuie sa se ia masuri privind modificarea legislatiei la nivelul Uniunii Europene. Mediul este reglementat suta la suta de UE, si asta inseamna amendarea a 19 directive. (…) Parlamentul european a avut un raport la finele anului trecut prin care a atras atentia ca pe explorare nu exista risc, dar pe exploatare trebuie modificata legislatia. (…) La ora actuala nu exista un studiu de impact stiintific pentru ca nu avem niciun fel de rezultate, doar in urma acestor prospectiuni se poate face un studiu stiintific”, a adaugat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului a mai precizat ca la Ministerul Mediului si la Agentia Nationala de Resurse Minerale nu eu existat solicitari in ceea ce priveste subiectul gazelor de sist. „Nu avem vreo solicitare in ceea ce priveste subiectul gazelor de sist si nicio informatie in baza acordurilor transmise de Agentia Nationala de Resurse Minerale, care a facut clar precizarea ca nu exista vreo solicitare pentru explorarea gazelor neconventionale in zona Bailor Felix”, a mai spus Rovana Plumb.