Sari direct la conținut

Rubla s-a apreciat până la maximul ultimilor doi ani după ce Rusia a tăiat livrările de gaz către Polonia și Bulgaria

HotNews.ro
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Rubla s-a apreciat puternic miercuri după ce Moscova a anunțat că a sistat livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, consolidându-se la maximul ultimilor peste doi ani față de euro în așteptarea plăților pentru exporturile energetice în moneda națională a Rusiei, relatează Reuters.

Miercuri dimineața rubla se apreciase cu 1,1% ajungând la o paritate de 1 la 76 față de euro, depășind maximul înregistrat în urmă cu mai bine de 24 de luni. Ea s-a apreciat cu 1% și față de dolar.

Analiștii economici afirmă că depunerea declarațiilor fiscale de către marile companii care urmează să aibă loc joi ar putea preveni dolarul să recupereze declinul înregistrat pe piața din Moscova.

Rubla și-ar putea menține randamentul puternic

Economia rusă așteaptă de asemenea o decizie a Băncii Centrale privind dobânzile de referință, fiind prognozat că aceasta le va tăia cu 200 de puncte până la 15% în contextul în care va încerca să stimuleze creditarea pentru a face față inflației ridicate.

În luna martie inflația a ajuns în Rusia la 16,7%, cel mai ridicat nivel înregistrat din 2015.

Dobânzile de referință mai scăzute ajută economia prin ieftinirea creditării dar reducerea lor prea bruscă poate de asemenea să alimenteze inflația și să facă rubla mai vulnerabilă în fața șocurilor externe.

Rubla a fost mai slabă pe piețele interbancare

Volumele de tranzacționare pe bursa din Moscova continuă să rămână la niveluri mai scăzute și oarecum neregulate comparativ cu perioada de dinaintea declanșării invaziei în Ucraina de către președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Pe piețele interbancare rubla a fost ceva mai slabă la primele ore ale zilei de miercuri: băncile s-au oferit să cumpere dolari pentru 74,17 ruble vindeau cu 74,83 de ruble.

Evoluțiile monedei naționale ale Rusiei sunt însă limitate artificial prin măsurile de control impuse de Banca Centrală de la Moscova iar economia rusă se confruntă cu inflația vertiginoasă, exodul capitalului și riscul de a intra în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor istorice impuse de Occident.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro