Sari direct la conținut

Rusia afirmă că papa Francisc și-a cerut scuze pentru declarațiile despre ceceni și buriați: „Conflictul este soluționat”

HotNews.ro
MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei Lavrov, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia
MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei Lavrov, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

​Rusia afirmă că a primit o declarație oficială de la Vatican în care Sfântul Scaun își cere scuze pentru declarațiile Papei Francisc despre soldații ceceni și buriați, pe care suveranul pontif i-a numit cei mai cruzi soldați ai Rusiei, relatează TASS.

„Chiar la această oră a fost primit un apel de la Vatican prin canale diplomatice, care conține o declarație oficială din partea secretarului de stat al Sfântului Scaun, Pietro Parolina, în legătură cu declarația menționată a pontifului”, a declarat joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, în timpul unui briefing cu presa.

„Acest apel spune în special următoarele: ‘Secretariatul de Stat al Vaticanului își cere scuze părții ruse. Sfântul Scaun are un profund respect pentru toate popoarele Rusiei, pentru demnitatea, credința și cultura lor, precum și pentru alte țări și popoare ale lumii’”, a precizat ea.

Maria Zaharova le-a mai spus jurnaliștilor ruși că „abilitatea de a-ți recunoaște greșelile devine din ce în ce mai puțin obișnuită în comunicarea internațională modernă”.

Această situație arată că în spatele apelurilor la dialog ale Vaticanului se află capacitatea de a conduce acest dialog și de a asculta interlocutorii. O astfel de abordare, vă pot spune acum, impune respect sincer”, a declarat aceasta.

Zaharova a conchis afirmând că Rusia consideră „conflictul” cu Vaticanul „soluționat” și că așteaptă „cu nerăbdare” continuarea „interacțiunilor constructive” cu Sfântul Scaun.

Ce a spus papa Francisc despre soldații ceceni și buriați

Papa Francisc a afirmat într-un interviu acordat publicației The Jesuit Review la sfârșitul lunii noiembrie că „în general, cei mai cruzi [soldați ruși] sunt cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiție rusească, precum cecenii, buriații și așa mai departe”.

„Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre cruzime fiindcă am multe informații despre cruzimea trupelor care au intrat [în țară]”, a mai spus suveranul pontif în interviul publicat cu câteva zile înainte să vorbească despre un „martiriu al suferinței” în Ucraina, cuvinte rostite în fața a mii de credincioși strânși în Piața Sfântul Petru pentru audiența sa săptămânală.

Afirmațiile sale despre soldații ceceni și buriați au fost aspru condamnate de diplomația rusă, Maria Zaharova acuzându-l pe suveranul pontif la doar o zi după publicarea interviului de o distorsionare scandaloasă a adevărului.

„Asta nu mai este rusofobie, este o distorsionare, nici nu mai ştiu la ce nivel. Amintiţi-vă, în anii ’90 şi începutul anilor 2000, ni s-a spus exact contrariul, ca aceştia sunt ruşi, slavi, care chinuiesc popoarele din Caucaz, iar acum ni se spune că popoarele din Caucaz sunt cele care torturează rușii. Asta trebuie să fie o distorsionare a adevărului”, a declarat ea pe 29 noiembrie.

Suveranul pontif, criticat și de Ramzan Kadîrov

Doar o zi mai târziu, liderul cecen Ramzan Kadîrov a vorbit și el despre subiect, afirmând că papa Francisc este o „victimă a propagandei”.

„Cum să-ţi dai seama – numai privind – de ce etnie este cutare militar rus din cutare unitate, când în ţara noastră trăiesc peste 190 de etnii?”, întreba retoric Kadîrov într-un comunicat publicat pe canalul său de Telegram.

Liderul cecen i-a amintit papei Francisc de „cruciade” și „inchiziție”, afirmând că „bineînţeles că şeful Vaticanului nu va putea răspunde la această întrebare”.

„El a devenit pur şi simplu victima propagandei şi îndârjirii presei străine”, a mai scris el, dând totodată asigurări că „în rândul cecenilor nu există alcoolici şi nici toxicomani, toţi sunt foarte religioşi”.

Urmărește ultimele evoluții din a 295-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro