Sari direct la conținut

După interceptarea bombardierelor strategice americane, Rusia anunță că a trimis un avion de vânătoare Su-27 „să împiedice” 3 avioane militare britanice să „pătrundă ilegal” în spațiul ei de deasupra Mării Megre

HotNews.ro
După interceptarea bombardierelor strategice americane, Rusia anunță că a trimis un avion de vânătoare Su-27 „să împiedice” 3 avioane militare britanice să „pătrundă ilegal” în spațiul ei de deasupra Mării Megre
Avion de vânătoare Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse decolând. Kubinka, Rusia, 1 ianuarie 2022. Sursa foto: Album - Artem Alexandrovich-Stocktrek Images / Album / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că a ridicat de la sol și trimis un avion de vânătoare Su-27 pentru a escorta două avioane de luptă britanice Typhoon și un avion de recunoaștere RC-135 deasupra Mării Negre, scriu Reuters și The Moscow Times.

Potrivit ministerului, după apropierea avionului rusesc de vânătoare, cele trei aeronave britanice s-au îndepărtat de granița rusă.

Un Su-27 a identificat „cele trei ținte aeriene” ca fiind un avion de recunoaștere RC-135 al Forțelor Aeriene Regale ale Regatului Unit și două avioane de luptă Typhoon, a precizat Ministerul de la Moscova, într-un comunicat de presă.

„Pe măsură ce avionul de vânătoare rusesc se apropia, aeronava militară străină a făcut o întoarcere în U, îndepărtându-se de frontiera de stat a Federației Ruse”, scrie ministerul în comunicat, adăugând că interceptarea „a împiedicat” aeronava britanică să „pătrundă ilegal” în spațiul aerian al Rusiei de deasupra Mării Negre.

Armata rusă a descris o confruntare aproape identică a avioanelor sale Su-27 cu avioane de război britanice deasupra Mării Negre în luna octombrie a anului trecut.

Interceptări similare între avioanele militare rusești și cele ale țărilor membre NATO au avut loc în spațiul aerian din jurul Rusiei și înainte de invazia din 2022, dar Marea Neagră a devenit apoi un teatru-cheie în războiul dintre Moscova și Kiev.

NATO a suspendat relațiile cu Rusia după anexarea peninsulei Crimeei în 2014, în timp ce Moscova consideră expansiunea spre est a alianței militare conduse de SUA drept o amenințare la adresa securității sale naționale.

Două bombardiere strategice americane, în misiune la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu / Ele au fost interceptate deasupra Mării Barents de avioanele rusești

Două bombardiere strategice B-52H Stratofortress ale Forţelor Aeriene SUA, repartizate unităţii 2nd Bomb Wing de la Baza Barksdale, Louisiana, au aterizat duminică la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru desfăşurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4.

„Flancul estic al NATO este mai puternic în această zi! Pentru prima dată, bombardierele B-52 Stratofortress de la Barksdale Air Force Base au aterizat în România în sprijinul Bomber Task Force Europe. Aliaţii şi naţiunile partenere profită de orice ocazie pentru a se antrena împreună, pentru a îmbunătăţi pregătirea şi pentru a promova pacea şi securitatea în regiunea europeană”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN), pe pagina sa de Facebook.

Conform unei informări transmise de Forţele Aeriene ale SUA, în timp ce zburau în spaţiul aerian internaţional şi în conformitate cu dreptul internaţional, bombardierele americane B-52 au fost interceptate de două aeronave ruseşti deasupra Mării Barents, la ora 8:00, ora Europei centrale.

„Aeronavele americane nu şi-au schimbat cursul de zbor ca urmare a interceptării şi au continuat traseul de zbor programat fără incidente, în acest fel bombardierele B-52 şi-au îndeplinit misiunea planificată în prealabil, care a inclus integrarea alături de avioanele de luptă NATO înainte de a ateriza la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu”, mai scrie în transmisă de Forţele Aeriene americane, potrivit Agerpres.

În timpul desfăşurării misiunii, bombardierele vor funcţiona cu numele a 20-a Escadrilă Expediţionară de Bombardament (20th Expeditionary Bomb Squadron) şi va fi integrată cu Aliaţii NATO şi alţi parteneri internaţionali pentru punerea în comun a capabilităţilor şi asigurarea angajamentelelor de securitate din aria de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

Aceasta este prima dată când bombardiere strategice americane vor opera din România.

„În contextul global de astăzi, este vital să fim pregătiţi pentru a oferi o gamă largă de capabilităţi viabile de la distanţe mari. Această reeditare a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a ne perfecţiona tacticile, tehnicile şi procedurile agile de luptă. (…) Prin eforturi de colaborare cu aliaţii noştri, SUA permit trupelor noastre să combată ameninţările actuale şi viitoare”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA în Europa – Forţele Aeriene SUA în Africa (USAFE-AFAFRICA).

Conform informării citate, Statele Unite îşi demonstrează constant angajamentul faţă de aliaţii şi partenerii NATO prin misiuni Bomber Task Force (BTF). Prin aceste misiuni, USAFE-AFAFRICA „asigură angajarea dinamică a forţelor de luptă în teatrul european, oferind predictibilitate strategică şi asigurări aliaţilor şi partenerilor, contribuind în acelaşi timp la descurajarea adversarilor, printr-o imprevizibilitate operaţională mai ridicată pentru potenţialii inamici”.

Misiunile periodice şi de rutină ale bombardierelor strategice americane demonstrează modul în care Statele Unite şi NATO sunt pregătite şi bine echipate pentru a lucra împreună cu aliaţii şi partenerii naţiunii gazdă pentru a descuraja ameninţările şi a apăra Alianţa, menţionează informarea.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro