Sari direct la conținut

Rusia ar putea fi nevoită să își mute capitala în Siberia, avertizează un expert rus

HotNews.ro
Podul Vinogradovski din Krasnoiarsk, Foto: Iurii Kiselev / Dreamstime
Podul Vinogradovski din Krasnoiarsk, Foto: Iurii Kiselev / Dreamstime

Rusia ar putea fi forțată să își mute capitala de la Moscova în Siberia în cazul împlinirii celui mai sumbru scenariu privind schimbările climatice, afirmă expertul rus în climatologie Alexei Kokorin, citat de Lenta.

Kokorin, care ocupă funcția de director pentru Climă și Programe Energetice la World Wildlife Fund Rusia, afirmă că Acordul de la Paris privind combaterea efectelor schimbărilor climatice și alte eforturi asemănătoare în acest sens nu vor putea rezolva problema.

Rusia este una dintre cele 175 de țări care au semnat acordul care își propune să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de nivelurile din perioada preindustrială și să nu permită creșterea temperaturii medii globale cu mai mult de două grade până în 2100.

Una dintre prevederile acordului este atingerea neutralității carbonului de către semnatare. SUA și Europa își propun să atingă acest obiectiv în ceea ce privește emisiile de carbon în atmosferă până în 2050, Rusia și China până în 2060, iar India până în 2070.

Climatologul rus nu crede că țările își vor reduce emisiile de carbon în intervalul de timp asumat

Cu toate acestea, Kokorin afirmă că în practică termenele vor fi amânate, chiar dacă acest lucru nu va fi asumat în mod oficial de guvernele din jurul lumii în următoarea perioadă.

Potrivit prognozelor lui Kokorin, până în 2080 temperaturile vor crește cu 2-2,5 grade Celsius față de perioada preindustrială (sfârșitul secolului al XIX-lea), ceea ce ar duce la valuri de căldură mult mai frecvente.

El spune că în această situație căldura extremă, care înainte apărea o dată la zece ani, va deveni o problemă la fiecare trei ani. Cel mai rău scenariu presupune o creștere a temperaturii globale cu 4,5-5 grade Celsius. În această situație, valurile de căldură anormal de ridicată vor fi o problemă aproape în fiecare an.

Kokorin afirmă că în această situație va deveni imposibil să trăiești în Moscova vara. El subliniază totuși că acest scenariu este puțin probabil, dar posibil.

Krasnoiarsk și Novosibirsk, variante pentru a deveni capitala Rusiei

Expertul rus întrevede însă o posibilă soluție prin mutarea capitalei Rusiei într-o regiune mai răcoroasă, menționând în acest sens orașele Krasnoiarsk sau Novosibirsk din Siberia.

El amintește de asemenea că încălzirea globală afectează și marile orașe din alte țări. În 2022, autoritățile din Indonezia au anunțat mutarea capitalei de la Jakarta în estul insulei Kalimantan, proces planificat să fie finalizat până în 2024.

Unul dintre motivele acestei decizii a fost creșterea inundațiilor cauzate de ridicarea nivelului mării în contextul schimbărilor climatice. New York, Veneția, Bangkok, Alexandria și alte orașe sunt de asemenea afectate de inundații din aceeași cauză.

Kokorin avertizează însă că Rusia poate suferi mai mult decât alte țări din cauza schimbărilor climatice deoarece o mare parte a teritoriului său se află în zona permafrostului, care se va topi în ritm accelerat odată cu creșterea temperaturilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro