Sari direct la conținut

Rusia ataca tot mai dur pozitia lui Traian Basescu fata de Moldova: O rusine pentru UE

Un influent politolog rus, totodata parlamentar din partea partidului condus de Vladimir Putin, a atacat in termeni duri declaratia lui Traian Basescu despre inutilitatea unui tratat de frontiera cu Republica Moldova. Este al doilea atac dur din presa rusa, dupa o lunga perioada in care Romania a fost ca si inexistenta pentru Moscova.

O rusine pentru UE

Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice, a comentat in termeni duri declaratia lui Traian Basescu: „Ultima declaratie a presedintelui Romaniei este, pur si simplu, o rusine pentru Uniunea Europeana. Este de neinteles de nu a iesit Barroso, de ce UE nu instituie sanctiuni economice impotriva Romaniei?”.

Mai mult, Markov – fost consilier guvernamental si actual membru al unei comisii de la Kremlin – acuza conducerea Romaniei ca „nu-si ascunde dorinta de anexare a Moldovei. Iar opozitia moldoveneasca, sustinuta de conducerea romana, a adoptat o pozitie ferma, intransigenta cu scopul de a genera o noua escaladare a crizei politice. Opozitia nu face un secret din idea anexarii Moldovei (la Romania – n.red.).

Markov a facut aceste declaratii pentru Agentia Materik, specializata in analize politice pe spatiul post-sovietic.

Dublu atac la presedinte

Luarea de pozitie a parlamentarului-politolog vine la doar o zi aparitia in presa rusa a unui alt comentariu dur la adresa lui Basescu. Marti, pe fluxul in limba rusa al agentiei RIA Novosti a aparut un atac de o violenta rar intilnita in presa: „Presedintele Traian Basescu nu inceteaza sa uluiasca lumea cu infantilismul sau geopolitic”, a scris Vladimir Novosadiuk, seful biroului RIA de la Chisinau.

Atit Markov, cit si Novosadiuk s-au referit la declaratiile facute la Piatra Neamt de Traian Basescu, care a spus ca semnarea unui tratat frontalier cu Moldova l-ar transforma in partenerul lui Ribbentrop si Molotov.

Atacurile din presa rusa apar pe fondul situatiei politice incordate din Republica Moldova, unde partidele de opozitie au boicotat in Parlament votarea unui nou presedinte. Atit puterea comunista, cit si lideri de opinie rusi acuza opozitia moldoveana de instaurarea unui climat de instabilitate, cit si de alimentarea unei presupuse intentii de anexare a Moldovei de catre Romania.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in aprilie 2008, Serghei Markov acuza Romania ca „este mult prea concentrata spre Vest”. Markov sustinea la vremea aceea ca Bucurestiul aproape a uitat de Rusia si isi reaminteste de ea doar in contextul cu Transnistria si Republica Moldova: „Cred ca este o abordare limitata, pe care ar trebui sa o schimbati”.

Analistii depling declaratiile lui Traian Basescu

„Rusia este extrem de abila si joaca bine pe fobiile comunistilor si care exista in Republica Moldova – nejustificate de altfel, dar alimentate de declaratiile presedintelui Basescu – pentru a se prezenta ca singulul aparator si sustinator al integritatii teritoriale, independentei si suveranitatii Republicii Moldova”, a explicat Nicu Popescu, cercetator la European Council on Foreign Relations (ECFR), reactiile analistilor rusi.

„Ceea ce este absurd, intrucat Federatia Rusa sustine separatistii din Transnistria si mentine trupe pe teritoriul Republicii Moldova. Perceptia este distorsionata, pentru ca amenintarea la adresa Republicii Moldova nu vine dinspre Romania, ci dinspre Rusia”, a afaugat acesta.

Expertul ECFR spune ca declaratiile presedintelui Basescu si reactiile Rusiei la ele au facilitat tendinta Moscovei de a distanta Republica Moldova de UE. Problema nu este politica Romaniei fata de Chisinau, care „nu e iesita din comun”, ci declaratiile de la Bucuresti, in special ale presedintelui Basescu, care alimenteaza acea paranoia care exista in randul partidului comunist.

Ele sunt folosite de comunisti si de Rusia pentru a denigra opozitia din Republica Moldova. „Declaratiile nu au o valoare practica, dar au consecinte simbolice foarte grave”, spune Nicu Popescu. Ele afecteaza, de fapt, opozitia din Moldova, obiectivele de politica externa ale Romaniei fata de Moldova, care doreste europenizarea statului de peste Prut, dar si politica UE fata de Chisinau.

Analistul Dan Dungaciu a vorbit si el intr-un interviu recent pentru HotNews.ro despre faptul ca declaratiile Romaniei raman doar declaratii care mai mult prejudiciaza si, in plus, neluand actiuni ferme prin justificarea ca nu vrea sa prejudicieze cetatenii moldoveni, pare „incasatorul de serviciu”.

„Ne-au expulzat niste diplomati, noi am zis ca mergem pe modelul european si nu raspundem cu acelasi gest, vrem sa dam un semnal. Dar, pana la urma, de ce am fi noi incasatorul de serviciu? Si mai ales fara ca populatia de acolo sa o stie. Populatia din Moldova nu afla, pentru ca nu ai acces la ea”, spunea Dungaciu, reamintind episoadele privind drepturile de emisie ale TVR si ProTV la Chisinau.

„Romania nu are acces la populatia din Moldova, in timp ce Moldova Suverana pune pe prima pagina faptul ca, in ciuda opozitiei Romaniei, UE decide continuarea relatiilor cu R. Moldova. Asta e ceea ce afla cetatenii de acolo. (…) cetatenii au impresia ca UE merge cu Voronin, iar Romania e incasatoarea de lovituri”, crede Dungaciu ca ar putea fi perceptia la Chisinau.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro