Sari direct la conținut

Rusia, China şi Iranul urmează să lanseze manevre navale în Golful Oman

HotNews.ro
Rusia, China şi Iranul urmează să lanseze manevre navale în Golful Oman

Începând de vineri, adversarii Statelor Unite – China, Rusia şi Iranul – vor lansa manevre navale comune în Oceanul Indian şi în Golful Oman pe fondul unor tensiuni crescânde în regiune după ce Administraţia Trump s-a retras din importantul acord nuclear convenit cu Teheranul, potrivit NY Post, citat de Rador.

Programate să continue până luni, manevrele militare sunt menite „să adâncească schimburile şi cooperarea forţelor navale din cele trei ţări”, potrivit unor declaraţii făcute joi de Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării. El a mai precizat că manevrele reprezintă un „schimb militar normal” între cele trei ţări şi „nu are legătură cu situaţia din regiune”.

Golful Oman leagă Marea Arabiei de strategica Strâmtoare Hormuz din Golful Persic, prin care trec aproximativ o cincime din transporturile petroliere ale lumii.

Statele Unite au acuzat Iranul că, în mai şi în iunie, a atacat o serie de petroliere, intenţionând ca astfel să perturbe canalele de navigaţie la nivel mondial. Iranul a mai fost totodată acuzat că, în luna septembrie, a atacat o instalaţie petrolieră din Arabia Saudită, dar Iranul a respins acuzaţiile.

În urma acestor atacuri, Statele Unite şi-au întărit prezenţa militară în Orientul Mijlociu şi au trimis în Arabia Saudită sisteme de apărare antirachetă.

Un purtător de cuvânt al forţelor armate iraniene, generalul de brigadă Aboldazi Shekatchi, a declarat că Iranul participă la manevrele comune pentru că asta „ar stabiliza securitatea” regiunii şi ar întări lupta împotriva „terorismului şi a pirateriei”, Statele Unite au reimpus Iranului o serie de sancţiuni dure în 2018, când preşedintele Trump s-a retras din pactul nuclear pe care Administraţia Obama îl încheiase cu Teheranul şi cu alte puteri ale lumii în 2015.

Iranul a ripostat exercitând presiuni asupra celorlalţi semnatari ai acordului – Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia, China şi Uniunea Europeană – pentru ca ei să continue să respecte termenii acordului şi să ajute la retragerea sancţiunilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro