Rusia l-a condamnat la închisoare pe cetățeanul ruso-american pe care l-a arestat pentru „reabilitarea” nazismului
Un tribunal din Sankt-Petersburg l-a condamnat miercuri pe Iuri Malev, un cetăţean cu dublă cetăţenie, americană şi rusă, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru acuzaţia de „reabilitare” a nazismului, a anunţat serviciul de presă al instanţei, relatează Reuters și News.ro.
Malev a fost arestat în decembrie anul trecut şi inculpat pentru postări în care se presupune că a denigrat panglica Sfântului Gheorghe, un simbol al vitejiei militare ruseşti.
Procurorii au afirmat la momentul respectiv că Malev a publicat două mesaje pe rețelele de socializare, care au profanat panglica Sf. Gheorghe (o panglică bicoloră negru-portocaliu), un simbol istoric al succeselor militare ruse și sovietice. Mesajele sale „exprimau o lipsă clară de respect pentru societate și pentru zilele de glorie militară a Rusiei”, a spus instanța care a dispus arestarea sa.
Ele „constituie o insultă la adresa memoriei Marelui Război Patriotic și la adresa apărătorilor patriei”, a adăugat instanța, folosind termenul rusesc pentru al Doilea Război Mondial.
Primul mesaj conținea limbaj sexual, în timp ce al doilea prezenta „o fotografie a unui cadavru însoțită de instrucțiuni despre cum să poarte panglica Sf. Gheorghe”, a spus instanța.
Rusia a incriminat „denigrarea” panglicii Sfântului Gheorghe după declanșarea războiului din Ucraina
Parlamentul rus a adoptat în decembrie 2022 legea care incriminează profanarea panglicii militare negru-portocaliu a Sfântului Gheorghe.
„Panglica Sfântului Gheorghe este unul dintre simbolurile gloriei armatei Rusiei”, se arăta în motivarea proiectului de lege, acesta prevăzând că orice persoană care profanează în mod public simbolul va fi pedepsit. Pedeapsa maximă este de cinci ani de închisoare, fiind posibile și amenzi de până la 70.000 de euro, echivalentul în ruble.
Panglica Sfântului Gheorghe datează din vremea ţarilor şi a fost interzisă iniţial de comunişti până la Al Doilea Război Mondial când a fost reintrodusă în Uniunea Sovietică ca panglică militară.
Din 2005, este un simbol comemorativ în Rusia, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai mult un semn de recunoaştere pentru sprijinul faţă de politicile preşedintelui Vladimir Putin şi cel mai recent, războiul său împotriva Ucrainei.
Panglica Sfântului Gheorghe este interzisă în mai multe foste republici sovietice, inclusiv Republica Moldova, ca un semn al agresiunii ruse.