Sari direct la conținut

Rusia promite pentru a doua oară în 7 ani că va construi o centrală nucleară într-o țară din Asia Centrală

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de presedintele uzbek Savkat Mirziyoyev, Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia
Vladimir Putin alaturi de presedintele uzbek Savkat Mirziyoyev, Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

Rusia va construi o centrală nucleară mică în Uzbekistan, primul proiect de acest fel desfășurat în Asia Centrală după destrămarea Uniunii Sovietice, a declarat luni președintele uzbek Șavkat Mirziyoyev la o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, aflat într-o vizită oficială la Tașkent, relatează Reuters.

Președintele uzbek a descris vizita lui Putin ca fiind una „istorică” și că aceasta „marchează începutul unei noi ere în parteneriatul strategic larg și relațiile de alianță între țările noastre”.

Putin a declarat la rândul său că Uzbekistanul este un „partener strategic și aliat de încredere” al Moscovei.

Cei doi lideri nu au oferit detalii despre viitoarea centrală, însă comentariile sale privind dimensiunea acesteia arată că planurile anterioare au fost revizuite pentru a fi mai puțin ambițioase. Rusia și Uzbekistanul conveniseră în 2017 ca Rosatom să construiască o centrală nucleară în țara din Asia Centrală, dar planurile nu s-au materializat niciodată.

Niciuna dintre cele 5 foste republici sovietice din Asia Centrală nu operează vreo centrală nucleară, deși Uzbekistanul și Kazahstanul învecinat afirmă de mult timp că au nevoie de diversificarea portofoliului de energie. Ambele țări dețin rezerve naturale de uraniu și sunt producători.

În Kazahstan însă un astfel de proiect poate avansa doar după ce el este aprobat printr-un referendum național iar guvernul nu a vehiculat deocamdată nicio dată pentru un asemenea scrutin.

Uzbekistanul a ajuns să importe gaze naturale din Rusia

În ceea ce privește Uzbekistanul, în octombrie anul trecut acesta a început să importe gaze naturale rusești prin același gazoduct care anterior funcționa în sens invers. Deși propria producție de 50 de miliarde de metri cubi pe an este una substanțială, Uzbekistanul are probleme în a acoperi cererea internă și livrările de gaz rusesc au ajutat guvernul să evite o criză energetică.

„Exporturile [de gaze] se desfășoară cu mult înaintea programului și suntem pregătiți să le creștem volumul dacă este necesar”, a promis Putin la Tașkent.

Cei doi lideri au spus de asemenea că guvernele lor lucrează la proiecte comune de anvergură în minerit, producția de metale și produse chimice.

Uzbekistanul este una dintre țările din Asia Centrală cu o economie puternic dependentă de remitențele trimise în țară de muncitorii migranți care lucrează în Rusia.

Însă Mirziyoyev și ceilalți lideri din Asia Centrală nu și-au exprimat niciodată susținerea pentru invazia declanșată de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Atât Uzbekistanul, cât și restul țărilor din Asia Centrală, colaborează cu Occidentul în diferite proiecte contrare intereselor Moscovei, ca de exemplu de a găsi rute maritime care să ocolească Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro