Sari direct la conținut

Rusia pune tot mai multe lacăte internetului / Peste 100.000 de site-uri blocate de la începutul ofensivei din Ucraina

HotNews.ro
Tineri care navighează pe internet , Foto: Ian Allenden | Dreamstime.com
Tineri care navighează pe internet , Foto: Ian Allenden | Dreamstime.com

Autoritățile de la Moscova au blocat peste 100.000 de site-uri web de la începutul ofensivei din Ucraina. Un adolescent rus nu poate accesa liber Instagram sau Tik Tok. Din cauza acestor momente de inactivitate, rușii nu pot viziona cele mai recente seriale populare pe Netflix sau alte servicii de streaming, potrivit El Periodico, citat de Rador Radio România.

Dacă vrei o poveste alternativă la cea oficială, este din ce în ce mai complicat, deoarece mass-media care lucrează în diferite limbi, precum BBC sau Deutsche Welle nu pot fi consultate din țara eurasiatică.

Deși majoritatea blocărilor răspund unei încercări a autorităților ruse de a limita accesul la informații, există și companii care au ales să nu mai furnizeze serviciile pe piața rusă încă de la începutul ofensivei din Ucraina. În total, peste 100.000 de site-uri web au fost blocate în Rusia din 24 februarie 2022.

Consultantul și analistul francez Denys Kolesnyk explică pentru EL PERIÓDICO că Moscova este interesată să aibă propriul internet „pentru ca autoritățile să aibă un control mai bun asupra informațiilor”.

În ultimele 6 luni, Roskomnadzor, serviciul federal de supraveghere a telecomunicațiilor, „a blocat cu 85% mai mult conținut decât înainte”. În plus, potrivit acestui expert, prin controlul fluxului de informații Kremlinul are mai multe facilități pentru a „distribui propagandă, pe lângă influențarea opiniei publice în țările în care limba rusă este încă larg răspândită, cel puțin pe internet”.

Acesta ar fi cazul unor foste republici sovietice, precum Kazahstan, Uzbekistan în Asia Centrală, Belarus și Ucraina, în Europa de Est, și Armenia și Georgia, în Caucazul de Sud. Deși se vorbește de ani de zile despre un „runet” (internetul rusesc – n.tr) deconectat de restul lumii, Kolesnyk consideră că „deocamdată, este incert dacă această posibilitate a fost realizată din punct de vedere tehnic”.

Marele atu pentru a evita restricțiile din ce în ce mai presante este un VPN. Navigarea pe internetul rusesc fără acest serviciu este o călătorie prin deșert, dacă doriți să aveți multă libertate de alegere.

Acest lucru vă permite să ocoliți restricțiile din țară prin conectarea computerului la un server din altă țară, astfel încât să pară că vă aflați în aceasta, afectând astfel accesul la unele pagini și alte aspecte ale configurației. Dar acest tip de program, un fel de „pass VIP” către un internet mai variat, a suferit și el limitări.

Din Rusia este acum mai dificil să descărcați orice aplicație din acest serviciu, în timp ce site-urile web ale unor furnizori populari sunt inaccesibile din Rusia fără un alt VPN. Acest lucru pune încă un obstacol în calea multor ruşi pentru a se bucura de internet gratuit.

China folosește de ani de zile marele său model de firewall, împiedicându-şi cetățenii să acceseze portaluri și servicii din străinătate, cum ar fi principalele rețele sociale și site-uri web cunoscute la nivel mondial, cum ar fi YouTube. În organigrama internetului chinezesc, aplicația Wechat este piatra de temelie a politicii sale în spațiul cibernetic.

Această super aplicație le permite cetățenilor să-și trimită mesaje, să facă plăți, să joace jocuri video, printre multe alte funcții. Potrivit mass-media, precum Radio Europa Liberă, Rusia dezvoltă un serviciu similar, propria „super aplicație”.

Kolesnyk își amintește că, astăzi, există deja o aplicație vag similară, Yandex, care „combină diferite servicii, precum comanda de mâncare, car-sharing, taxi”. Această companie este cunoscută ca un „Google rusesc”, de când și-a început călătoria pe internet ca un simplu motor de căutare. În prezent, relația dintre gigantul digital și guvernul rus nu este prea bună, deoarece refuzul de a oferi informații despre utilizatorii săi serviciilor secrete l-a costat o amendă în 2023.

Analistul francez consideră că în prezent „nu există detalii concrete ale unei aplicații asemănătoare Wechat în Rusia, dar este destul de probabil ca o astfel de mișcare să fie ceva care să meargă în direcția politicilor ruse și a ambițiilor ei în acest domeniu”. Existența sa ar permite doar „un control mai bun a ceea ce se face online și ar întrerupe accesul oricărui cetățean indisciplinat”.

Foto: Ian Allenden | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro