Sari direct la conținut

Rusia se va deconecta pentru scurt timp de la internetul global, ca parte a simulării unui război cibernetic

HotNews.ro
Moscova, Foto: Hotnews
Moscova, Foto: Hotnews

​Rusia se va deconecta pentru scurt timp de la internetul global ca parte a unui experiment de proporții care ar simula ce s-ar putea întâmpla în cazul unui război cibernetic. Rusia are printre cele mai restrictive legi în domeniul datelor pe internet și marile companii locale, apropiate de Kermlin, controlează informația. Testul va fi făcut până la 1 aprilie, însă ziua nu a fost anunțată.

Experimentul este gândit pentru a strânge informații și feedback în vederea modificării unei legi introduse în 2018. Un prim proiect de lege prevedea că furnizorii din internet din Rusia trebuie să asigure independența spațiului rus online (Runet) în cazul unei agresiuni străine, astfel încât Rusia să se poată deconecta de la internetul global.

Proiectul prevede și construcția unei versiuni rusești de DNS-urilor (standard folosit pentru administrarea adreselor IP ale site-urilor web din toată lumea), astfel încât web-ul să poată funcționa și dacă link-urile le serverele internaționale sunt rupte.

Proiectul denumit în engleză Digital Economy National Program prevede că furnizorii trebuie să poată funcționa chiar și în cazul unui conflict în care adversarii ar decide să izoleze Rusia în online.

Firmele telecom rusești mai trebuie să instaleze mijloace tehnice prin care tot traficul internet rusesc să fie redirecționat către puncte de exchange aprobate sau gestionate de puternicul arbitru telecom Roskomnazor.

Arbitrul telecom va inspecta traficul, va bloca conținutul interzis și se va asigura că traficul din Rusia va rămâne în interiorul granițelor și nu va ajunge la servere din afară unde ar putea fi interceptat de alte țări.

Legea este susținută de Putin și este de așteptat să fie aprobată, însă trebuie găsite metodele tehnice pentru a deconecta Rusia de la internetul global cu cât mai puține consecințe negative pentru consumator și pentru agențiile guvernamentale.

Guvernul a propus că va suporta costurile pe care furnizorii le vor avea cu modificarea infrastructurii și cu instalarea de noi servere.

Rusia este arătată des cu degetul pentru atacurile sale cibernetice și câteva dintre cele mai cunoscute grupări de cyber-crime operează în țară.

Surse: ZDNet, BBC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro