Sari direct la conținut

Rusia si UE nu mai au nevoie de un tratat (de Serghei Karaganov)

HotNews.ro

Nu exista fundament obiectiv pentru un nou acord de parteneriat si colaborare, care sa defineasca relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana, crede presedintele prezidiului Consiliului pentru politica externa si de aparare, Serghei Karaganov, citat de agentia RIA Novosti.

„Daca nu ar fi Polonia, care blocheaza demararea de noi negocieri privind incheierea altui acord, oricum ar fi fost blocat in timpul procesului de ratificare”, spune analistul.

Potrivit afirmatilior sale, situatia are cateva cauze profunde.

„In primul rand, ea a fost generata chiar de criza din interiorul UE. Cu toata admiratia mea fata de succesele experimentului european de integrare, cred ca a fost stabilit un scop gresit de creare a unei formatiuni cvasifederative, cu o politica externa unica”, estimeaza politologul rus.

A doua cauza a fost identificata de Karaganov in schimbarea rolurilor pe arena internationala.

„In anii 90, Rusia era ca un ‚baietandru sarac’, care colinda si lua aminte. Baietandrul acela a crescut, intre timp, si-a cumparat un Rolex de aur si spune mereu: ia sa cumpar eu ce aveti voi in plus, ce nu mai puteti intretine”, a adaugat Karaganov.

In opinia lui, modelul optim pentru relatiile Rusia – UE ar putea deveni, la un moment dat, nu un acord de colaborare si parteneriat, ci o alianta energetica. „In viitor, cam in trei-patru-cinci ani, varianta optima cred ca ar fi realizarea unei aliante energetice si, pe baza ei, formarea unei aliante practice”.

A inceput o noua era

Lumea a intrat intr-o noua faza a relatiilor internationale globale, crede politologul rus Serghei Karaganov, care a sugerat folosirea termenului de „era noua” pentru definirea acestei perioade.

In opinia directorului adjunct al Institutului european din Moscova, in ultimii cinci ani arena internationala a suferit schimbari calitative semnificative, exprimate prin renuntarea la conceptul capitalismului democratic liberal si aparitia unul model socio-politic alternativ – in China, Rusia, intr-o serie de state asiatice devenite importanti pioni pe scena mondiala.

„Astazi nu asistam la un atac al Occidentului asupra Rusiei, ci la un contraatac din partea unei lumi democratice tot mai fragile. Esential este nu sa ne oprim, multumindu-ne cu realizarile dobandite, ci sa facem un nou pas calitativ, trecand peste orgoliul generate de cresterea vertiginoasa a influentei Rusiei asupra proceselor mondiale.

Actuala noastra politica externa este raspuns la evenimentele anilor 90, cand Europa, folosindu-se de slabiciunea Rusiei, a tras de ea in toate directiile. Acum ne-am ridicat din nou in picioare, dand tuturor de inteles ca nu vom mai tolera o asemenea atitudine. Am devenit simbolul impartirii pietei energetice”, este de parere analistul.

In opinia lui, nici SUA, nici UE nu dispun, in prezent, de parghii eficiente de influenta asupra politicii interne a Rusiei. „Nu pot influenta politica noastra interne si, cu atat mai mult, alegerile din Rusia. Pur si simplu, inca nu ne-am depasit complexul de vulnerabilitate.

In plus, in Rusia exista forte care ar dori sa castige de pe urma sentimentelor antiameriane existente la nivelul opiniei publice, prezentandu-si adversarii in calitate de agentia ai atotputernicului Occident. Dar in spatele acestor amenintari nu exista nici real”, a explicat Karaganov, citat de agentia RIA – Novii region.

Cine este Serghei Karaganov?

Serghei Karaganov este singurul reprezentant al Rusiei care a intrat pe lista celor 100 celor mai influente personalitati ale lumii intelectualitatii, top alcatuit de revistele Foreign Policy (SUA) si Prospect (Marea Britanie).

Serghei Aleksandrovici Karaganov s-a nascut la 12 septembrie 1952. Este autor a numeroase lucrari stiintifice si studii analitice, director adjunct al Institutului pentru Europa.

Incepand din 1991 este membru al Consiliului pentru politica externe al MAE rus, si din 1993 membru al Consiliului prezidential al Federatiei Ruse si al Consiliului consultativ de pe langa Consiliul de securitate al Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro