Bagi banii la Stat sau la bancă în octombrie? Cum arată ofertele dacă ai 5.000 lei și nu vrei să te atingi de ei o perioadă
Dacă ne uităm la prognoza inflației pentru finalul trimestrului III din 2025, aceasta arată 3,2%. Așadar, dacă faci o investiție din banii economisiți și te îndrepți către depozite bancare sau titluri de Stat ești interesat să ai un câștig care să bată acest procent. De exemplu, dacă plasezi 5.000 de lei undeva, vrei să câștigi anul viitor cel puțin 160 lei.
Luna octombrie vine cu noi titluri de Stat Fidelis, inclusiv pentru donatorii de sânge care au un prag mai mic și o dobândă mai mare, iar în același timp este pe final programul Tezaur de septembrie (se termină în 4 octombrie), urmând să înceapă cel de octombrie – noiembrie.
Băncile încearcă să se bată cu Statul pe banii românilor, dacă ne uităm pe ofertele din piață. Asta în condițiile în care lupta este inegală: titlurile de Stat nu sunt taxate. Totuși, câștigul la unele dintre depozitele bancare se apropie sau chiar bat oferta Ministerului de Finanțe.
*datele privind ofertele băncilor le-am extras din platforma Conso.ro
Care sunt ofertele dacă nu vrei să te atingi de bani un an
Cele mai bune oferte la bănci ne arată dobânzi între 5,5 – 7%, iar după plata impozitului pe venit și a comisioanelor, la 5.000 de lei este între 248 – 315 lei.
În schimb, Statul oferă la Fidelis 5,85%, ceea ce înseamnă un câștig de 292,5 lei, la acea sumă.
Totuși, donatorii de sânge primesc cu un punct procentual mai mult, iar suma minimă de investit este de 500 lei. Așadar, la 500 lei vor primi 34,25 de lei, iar dacă au mai mulți bani, să zicem 5.000 lei, atunci se ridică la 342,5 lei.
La Tezaur nu există o sumă minimă care trebuie investită, iar oferta actuală a Ministerului de Finanțe expiră pe 4 octombrie, urmând să fie reînnoită și vom vedea, cel mai probabil, dobânzi similare cu cele de la Fidelis de octombrie pe lei. Dacă ne referim la Tezaur aflat în acest moment în derulare (care se termină vineri), dobânda este de 5,8%, adică e mai mică decât la Fidelis, ceea ce se traduce într-un câștig de 290 lei.
Cei care au banii în moneda europeană, adică 1.000 euro, primesc la bânci dobânzi de 2,3 – 3,5%, însemnând un câștig real de 21-32 euro după un an.
Statul oferă la Fidelis o dobândă de 3,95%, însemnând 39,5 euro.
Ofertele pe 5 ani dacă nu vrei să te atingi de bani o perioadă mai lungă
Băncile nu au oferte pe 5 ani, iar dacă vrei o perioadă mai lungă există conturile de economii, dar acolo dobânzile sunt mici.
În schimb Statul oferă la Fidelis de octombrie o dobândă de 7% dacă nu vrei să te atingi de bani 5 ani, primind anual 350 lei.
Tezaur care expiră în 4 octombrie are tot 7%, deci e același câștig (mai există și o emisiune pe 3 ani cu 6,6%).
În ceea ce privește moneda europeană, Fidelis vine cu 5%/an, însemnând un câștig de 50 euro/an, la 1.000 de euro investiți.
*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții
Dacă ai sume ceva mai mari, ia în considerare că la depozite bancare vei plăti și CASS plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime, pe lângâ impozitul pe venit.
Cei care au un apetit mai mare pentru risc aleg investiția pe piața de capital în acțiuni, obligațiuni corporative, fonduri de investiții etc. Acolo este un impozit de 1-3% în funcție de perioada de deținere și CASS plafonat dacă a depășit câștigul numărul de salarii menționat mai sus.
Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur
La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1.000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană. Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.
În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.
Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).
În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.
O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.
Sursă foto: Dreamstime.com