Sari direct la conținut

S-a restabilit contactul cu sonda martiana Phobos-Grunt, care a ramas blocata pe o orbita terestra in urma cu doua saptamani

HotNews.ro

Agentia Spatiala Europeana a anuntat ca a restabilit contactul cu sonda ruseasca Phobos-Grunt care fusese trimisa pe 8 noiembrie catre un satelit al planetei Marte, insa a ramas blocata pe o orbita terestra, scrie Fox News. Sonda fusese lansata pe 8 noiembrie de o racheta Zenit, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan si se indrepta catre Phobos, una dintre cele doua Luni ale planetei Marte.

Agentia Spatiala Europeana a anuntat ca la ora 20:25 GMT s-a restabilit contactul cu sonda pierduta la statia de urmarire din Perth, Australia.

„A fost primul semnal primit pe Pamant din 8 noiembrie, data la care misiunea spatiala fusese lansata. Echipele Agentiei lucreaza indeaproape cu inginerii rusi sa determine in ce mod poate fi mentinuta comunicarea cu sonda”, spune intr-un comunicat Agentia Spatiala Europeana.

Agentia Spatiala Rusa Roscosmos isi pierduse orice speranta ca s-ar mai putea restabili contactul cu sonda spatiala care a fost trimisa catre satelitul Phobos, una dintre cele doua Luni ale planetei Marte. Rusii spuneau ca, realist vorbind, daca s-a pierdut de atat de mult timp contactul cu sonda sunt sanse minime ca el sa fie restabilit. Rusii se asteptau ca sonda sa cada undeva pe Terra in ianuarie. Sonda are ca misiune sa aduca mostre de roca si sol de pe Phobos.

Un esec al acestei sonde va condamna si prima misiune martiana a Chinei, in conditiile in care Phobos-Grunt urma sa plaseze pe o orbita in jurul lui Marte satelitul Yinghuo-1, destinat studierii suprafetei si campului magnetic al planetei rosii.

Phobos-Grunt este prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro