Sari direct la conținut

Saftoiu, catre angajatii TVR: Reformarea Televiziunii Romane este un proces contra cronometru

HotNews.ro

Claudiu Saftoiu, directorul general SRTv, spune, intr-un comunicat, ca reformarea TVR este un proces contra cronometru, revenirea la momentul zero al elaborarii documentelor de redresare insemnand dinamitarea eforturilor de renegociere pentru esalonarea datoriilor uriase pe care televiziunea le are.

Intr-un comunicat remis vineri seara MEDIAFAX, Claudiu Saftoiu spune ca fara reforma, Societatea Romana de Televiziune (SRTv) risca sa intre „in colaps”, iar orice amanare a reformei TVR „poate pune in pericol accesul publicului la informare”.

Reactia lui Claudiu Saftoiu vine in contextul in care, vineri, SPUS TV – Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV (sindicatul reprezentativ din SRTv, n.r.) i-a cerut directorului general al Televiziunii Romane sa ia de urgenta masurile necesare pentru modificarea grilelor de programe ale televiziunii publice, astfel incat angajatii sa isi poata relua activitatea.

Totodata, intr-un comunicat de presa, remis vineri MEDIAFAX, si semnat „Angajatii din TVR”, se spunea, printre altele, ca salariatii TVR solicita anularea Planului de restructurare demarat de fostul Consiliu de Administratie si „intocmirea unui program de restructurare legal, bazat pe o corecta si rezonabila abordare economico-financiara rezultata in urma consultarii unor experti independenti”.

De cealalta parte, Claudiu Saftoiu spune in comunicatul remis vineri seara agentiei MEDIAFAX ca respecta dreptul angajatilor TVR de a-si exprima opinia fata de implementarea Programului de redresare economica a televiziunii publice.

„Este insa necesar ca si angajatii TVR sa inteleaga gravitatea situatiei in care ne aflam. Orice amanare a procesului de reforma poate pune in pericol activitatea fiecarui salariat, dar si accesul publicului la informare, prevazut de Constitutie. In acelasi timp, prelungirea situatiei actuale creste riscul de executare a TVR de catre creditori si intrarea televiziunii in colaps. Am fost nevoiti sa scadem productiile premiera pentru a taia din cheltuieli. Cu cat vom trece mai rapid peste etapa de restructurare a TVR, cu atat vom intra mai repede in normalitate si vom improspata grilele. Este dreptul profesionistilor din TVR sa-si reia activitatea. Asta ne dorim cu totii”, spune Claudiu Saftoiu.

El precizeaza ca administratia TVR a dedicat doua luni exclusiv pentru elaborarea Programului de redresare a Televiziunii Romane, „acesta fiind supus dezbaterii interne si modificat conform sugestiilor salariatilor si partenerilor de dialog social”.

„Acum, Programul trebuie implementat. Revenirea la momentul zero al elaborarii unui document de redresare ar insemna dinamitarea eforturilor de renegociere pentru esalonarea datoriilor uriase pe care TVR le are fata de bugetul de stat, banci si parteneri externi”, explica Saftoiu.

Potrivit acestuia, administratia TVR este in continuare deschisa la dialog cu angajatii. „Am lansat chiar in aceste zile invitatia la discutii, care sa duca la imbunatatirea implementarii programului de redresare”, spune Claudiu Saftoiu.

Totusi, el atrage atentia ca „reformarea TVR este un proces contra cronometru”. „Avem o presiune enorma impusa si de termenele prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 33/2012, care obliga Consiliul de Administratie, in exercitiu, sa finalizeze pana in decembrie redresarea economica si organizationala a televiziunii publice”, mai spune Claudiu Saftoiu.

Claudiu Saftoiu a fost reales, in 9 octombrie, presedinte-director general al SRTv de catre membrii noului Consiliul de Administratie al TVR si urmeaza sa fie supus validarii Plenului reunit al celor doua Camere in urmatoarea sedinta a Parlamentului. Potrivit legislatiei in vigoare, Claudiu Saftoiu indeplineste in prezent prerogativele de director general al SRTv.

Pe de alta parte, in comunicatul de presa, remis vineri, agentiei MEDIAFAX, si semnat „Angajatii din TVR”, se spunea ca salariatii TVR isi doresc sa munceasca.

„In baza Legii nr. 41/1994 si a Regulamentului de Organizare si Functionare din SRTv, care stabilesc clar faptul ca noi, Televiziunea Publica, avem misiunea de a produce programe prin care sa informam, sa educam si sa contribuim la dezvoltarea societatii romanesti, ne cerem dreptul la munca. Suntem oameni de televiziune, dedicati profesiei si dedicati acestei institutii. Vrem sa muncim, vrem sa aratam ca suntem competitivi. Nu vrem sa ne luam salariile degeaba, pentru ca nu acceptam sa fim considerati asistati social, dar, in egala masura, nu putem accepta nici faptul ca suntem obstructionati, ca nu suntem lasati sa muncim, iar apoi acest lucru este folosit impotriva noastra”, se spunea in comunicatul de presa.

In acelasi comunicat se mai spunea ca angajatii TVR cer „de urgenta luarea unor masuri concrete care sa repuna in drepturi Televiziunea Publica in calitate de televiziune competitiva, credibila si independenta, care are obligatia prin lege sa prezinte obiectiv realitatile vietii sociale, politice si economice interne si internationale. In consecinta, are obligatia sa functioneze, sa produca programe”.

In comunicat se spunea si ca angajatii TVR solicita „reconfigurarea grilelor curente pentru a elimina numarul nepermis de mare de reluari si redifuzari si pentru a reflecta fidel si in timp real ceea ce se intampla in societate”, dar si „desfiintarea Grupului de lucru coordonat de Cristian Zgabercea si constituirea unui alt grup de lucru in jurul unor reprezentanti credibili ai corpului de profesionisti din TVR, care sa propuna noului CA masuri concrete de restructurare”.

Totodata, in comunicat se solicita: „anularea Planului de restructurare demarat de fosta conducere si intocmirea unui program de restructurare legal, bazat pe o corecta si rezonabila abordare economico-financiara rezultata in urma consultarii unor experti independenti, pe care noi, jurnalistii din TVR ne angajam sa ii aducem alaturi de noi, pro bono, in demersul de a salva Televiziunea Publica si de a fundamenta redresarea financiara a institutiei”.

„Stabilirea unor proiecte prioritare pentru octombrie – decembrie, care sa fie preluate de manageri de proiect din corpul editorial, care sa isi angajeze raspunderea profesionala pentru reusita acestor programe si sa le gestioneze impreuna cu echipe complexe”, era o alta solicitare precizata in comunicat.

Potrivit aceluiasi comunicat, angajatii TVR cereau „acordul de principiu al structurilor functionale din institutie (Comitetul Director) pentru demararea proceselor de atragere a finantarii pentru aceste proiecte, data fiind urgenta majora”.

Incepand de luni dimineata, cateva sute de angajati ai Societatii Romane de Televiziune au protestat in curtea institutiei fata de procesul de concediere colectiva din TVR, in urma caruia vor fi desfiintate 872 de posturi. Potrivit reprezentantilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) si angajatii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat fata de procesul de concediere colectiva.

Totodata, in cursul zilei de marti, sindicalistii au depus o actiune in instanta prin care contesta intregul proces de concediere colectiva, au mai spus reprezentantii SPUS TV, pentru MEDIAFAX.

Societatea Romana de Televiziune este in prezent in plin proces de restructurare. Fostul Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schema organizationala a Televiziunii Romane, care prevede desfiintarea a 872 de posturi, in institutie urmand sa ramana in urma concedierilor colective 2.395 de angajati.

Totodata, fostul CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economica a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august.

Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care a prevazut ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, in timp ce TVR Cultural si-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

In baza Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioada de 7,5 ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro