Sari direct la conținut

Sange sintetizat din celule stem, o posibila alternativa pentru transfuzii

HotNews.ro

Un grup de cercetatori americani a reusit sa sintetizeze fiole intregi de sange din celule stem, descoperire ce ar permite realizarea unor rezerve imense de sange pentru transfuzii, informeaza TimesOnline. Sangele sintetizat din celule stem ar putea totodata sa elimine din procesul de transfuzie riscul transmiterii de patogeni care duc la aparitia hepatitei sau a virusului HIV.

Realizarea echipei de cercetatori de la Advanced Cell Technology (ACT) din Massachusetts ar putea fi testata in urmatorii ani si ar deveni o alternativa la donarea de sange, o descoperire ce poate schimba multe in medicina actuala.

Cercetatorii au declarat ca descoperirea are un imens potential terapeutic si poate deveni prima aplicatie bazata pe celule stem ce va intra pe scara larga in sistemul medical.

Una dintre problemele cele mai mari pe care terapiile cu celule stem trebuie sa le depaseasca inainte de a patrunde in sistemul medical la scara larga este riscul cresterii necontrolabile a celulelor ce duce la aparitia cancerului. Pe de alta parte, celulele rosii nu poseda nucleii care detin materialul genetic ce este afectat de cancer si, deci, nu ar prezenta vreun pericol, scrie TimesOnline.

„Limitarile rezervelor de sange pot periclita viata unor pacienti care au disperata nevoie de transfuzii. Celulele stem reprezinta o noua sursa de celule care pot fi exploatate in mod nelimitat, permitand sintetizarea unei cantitati interminabile de celule rosii. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai mari descoperiri in domeniul cercetarii celulelor stem”, a declarat Dr. Robert Lanza, liderul echipei de cercetatori.

Desi celule rosii au mai fost sintetizate din celule stem, echipa de la ACT este prima care produce sange „in masa” pentru a putea fi aplicat in sistemul medical. Echipa a mai aratat ca celulele create erau capabile sa transporte oxigen si ca, mai bine de doua treimi dintre acestea, erau celule rosii mature, cercetatorii sperand sa duca procentul la 100% in viitorul apropiat.

Desi in acest experiment au fost folosite celule stem, cercetatorii au declarat ca este posibila „fabricarea” sangelui din celule „adulte” reprogramate. Daca va fi posibil, acest lucru va indeparta obiectiile de ordin etic la adresa folosirii celulelor stem.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro