Sari direct la conținut

Sanofi renunță la dezvoltarea vaccinului său ARNm anti-Covid din cauza succesului Pfizer și Moderna

HotNews.ro
Vaccinul contra Covid-19 Sanofi-GSK, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Vaccinul contra Covid-19 Sanofi-GSK, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat marţi că renunţă la planurile care vizau dezvoltarea propriului său vaccin împotriva COVID-19 bazat pe tehnologia ARNm din cauza poziţiei dominante dobândite de vaccinurile BioNTech-Pfizer şi Moderna în lupta împotriva pandemiei, transmit Reuters și Agerpres.

Această decizie scoate în evidenţă provocările cu care se confruntă grupurile farmaceutice în concurenţa cu pionierul tehnologiei ARNm, firma germană BioNTech care anul trecut a ieşit din obscuritate graţie alianţei cu gigantul american Pfizer. Cei doi parteneri au livrat până acum 1,5 miliarde de doze de vaccin, devenind cei mai mari producători de vaccinuri împotriva COVID-19 din Occident.

În schimb, Sanofi îşi va concentra eforturile pe parteneriatul cu grupul britanic GlaxoSmithKline pentru a lansa pe piaţă un nou tip de vaccin împotriva COVID-19 care se bazează pe o abordare mai convenţională, şi pentru care procedurile de testare în masă au şi început.

Grupul francez a precizat marţi că decizia de a renunţa la dezvoltarea unui vaccin bazat pe tehnologia ARNm a fost luată în pofida rezultatelor pozitive înregistrate în a doua etapă a studiilor clinice.

Poziție dominantă a Pfizer și Moderna

Potrivit Sanofi, aceste rezultate pozitive au încurajat compania franceză să continue studiile cu privire la această tehnologie pentru alte posibile vaccinuri împotriva gripei şi altor boli, dar să renunţe la domeniul COVID-19 din cauza prezenţei solide de piaţă de care se bucură cele două vaccinuri de tip ARNm aprobate deja.

„Aceste rezultate ne vor lumina direcţia viitoare pentru programele noastre de dezvoltare cu privire la ARNm”, a declarat directorul de cercetare şi dezvoltare de la Sanofi Pasteur, Jean-Francois Toussaint.

La începutul acestei luni, şi firma germană CureVac a recunoscut poziţia dominantă a rivalilor şi a anulat o parte din contractele de producţie semnate cu doi posibili parteneri pentru vaccinul său experimental de tip ARNm împotriva COVID-19.

Vaccinurile de tip ARNm „păcălesc” corpul uman să producă o serie de proteine denumite antigeni care se găsesc la suprafaţa coronavirusului care provoacă COVID-19. Ulterior antigenii stimulează sistemul imunitar să combată infecţiile viitoare.

Conform vaccinurilor bazate pe o tehnologie mai tradiţională, cum este abordarea pe care se va concentra Sanofi, antigenii sunt produşi în laborator şi ulterior sunt combinaţi cu un adjuvant furnizat de GSK.

Directorul general de la Sanofi, Thomas Triomphe le-a spus jurnaliştilor că Uniunea Europeană şi Marea Britanie au comandat 75 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de firma franceză, mizând pe faptul că acesta va primi aprobările necesare în viitor.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro