Sari direct la conținut

Saptamana de foc pentru jucatorii de pe piata gazelor: Conducta de interconectare Arad-Szeged va fi inaugurată joi/ Conducerea Gazprom este asteptata in Romania

HotNews.ro
Proiectele de conducte de gaze din Europa, Foto: Stratfor
Proiectele de conducte de gaze din Europa, Foto: Stratfor

Reprezentantii Ministerului Economiei au in aceasta saptamana o agenda plina de evenimente importante, mai ales pentru actorii de pe piata gazelor naturale. Peste cateva zile, mai precis pe 14 octombrie, va avea loc inaugurarea conductei de gaze dintre Romania si Ungaria, Arad-Szeged. Potrivit purtatorului de cuvant al Romgaz, Mircea Hodarnau, pana acum, compania a facut deja un „import scurt de proba” prin aceasta conducta, fiind vorba de o cantitate nesemnificativa. De asemenea, cu o zi inainte de inaugurarea conductei, autoritatile romane ar putea primi o delegatie formata din conducerea Gazprom pentru a continua discutiile pe tema South Stream, potrivit unor surse din Ministerul Economiei.

Conducta Arad-Szeged va fi utilizata doar pentru importuri. In cazul in care vor fi facute si exporturi, vom face un anunt in acest sens„, a declarat Mircea Hordanau.

Fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat in luna august ca prin conducta de interconectare Arad – Szeged, Romania va putea doar sa importe gaze naturale, deoarece din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi. Videanu a spus in mai multe randuri ca din momentul in care va fi functionala conducta de interconectare, vor aparea premisele unei piete concurentiale. Pana acum, singura sursa de aprovizionare din import a fost Rusia. Prin conducta Arad-Szeged, Romania isi face o deschidere catre piata europeana, mai precis catre bursa de la Viena si astfel apar noi alternative.

  • Proiect finalizat: Conducta Arad-Szeged. Urmeaza conducta Giurgiu-Ruse

Vom importa atat cat ne este necesar pentru a ne face programul de inmagazinare. Acest lucru nu inseamna ca renuntam la contractele cu Gazprom. Noi cu ei avem doua tipuri de contracte: unul take or pay, prin care suntem obligati sa cumparam, iar altul aditional care poate varia. Am putea aduce 100-200 de milioane de metri cubi de gaze pe an de la bursa din Viena„, a declarat recent Francisc Toth, directorul general adjunct al Romgaz.

Conducta Arad-Szeged ar fi trebuit pusa in functiune inca de la inceputul anului, pe 1 ianuarie 2010, insa lucrarile nu au fost realizate la timp, iar inaugurarea a fost amanata pentru 29 iulie 2010. Nici atunci nu a avut loc inaugurarea, avand loc o noua amanare, de data aceasta, pentru luna octombrie. reprezinta cel mai avansat proiect de interconectare la conductele de gaze din alte state. De asemenea, Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Astfel, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

SNTGN Transgaz SA Medias si FGSZ Natural Gas Transmission din Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged – Arad. Valoarea estimativa a proiectului este 68,2 milioane de euro, din care 48% reprezinta contributia Transgaz.

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (lângă Arad) şi punctul de frontieră Csanadpalota de la graniţa de stat dintre România şi Ungaria. Conducta de gaze Arad – Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

  • Proiecte in formare: AGRI, Nabucco si South Stream. Care are prioritate?

Un alt proiect in care s-a implicat Romania pentru a reduce dependenta de importurile din Rusia este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. De altfel, compania mixta care se va ocupa de proiectul AGRI urmeaza sa fie inregistrata, in perioada urmatoare, la Registrul Comertului, ca societate romana. Societatea se va numi AGRI LNG Project Company si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Structura actionariatului este formata, deocamdata, din cele trei companii partenere, fiecare detinand cate 33,33% din capitalul social: ROMGAZ (Romania), SOCAR ( Republica Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Avand in vedere interesul Ungariei de a se alatura proiectului AGRI, cota fiecarui actionar in cadrul companiei de proiect urmeaza sa fie de 25% din actiuni.

Avand in vedere faptul ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura astfel transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna„, a declarat fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, AGRI este complementar Nabucco-cel mai important proiect in care este implicata Romania.

  • Pe langa toate aceste proiecte, Romania mai are o oportunitate: South Stream. Potrivit unor surse din Ministerul Economiei, o delegatie a Gazprom din care va face parte si presedintele Alexei Miller ar putea sosi miercuri in Romania pentru a discuta despre acest proiect. Aceasta vizita a fost anuntata inca din luna iunie dupa o intalnire a presedintelui Gazprom cu fostul ministru Adriean Videanu. Acesta a afirmat dupa o vizita la Moscova ca Romania va pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia unei vizitei la Bucuresti a presedintelui companiei ruse Gazprom.
  • Un alt candidat pentru South Stream mai este Bulgaria. Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream. In luna iulie, Bulgaria s-a decis sa ramana angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est. Imediat dupa aceasta decizie, au aparut analisti care spun ca sunt doar tactici ale Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmarind blocarea gazoductului Nabucco. „Discutiile despre variantele traseului South Stream pot fi purtate la infinit dar nu servesc decat la intoarcerea tarilor din Balcani una impotriva celeilalte, alimentand artificial interesul pentru acest proiect, intimidand Ucraina si justificand in acest fel amanarea inceperii lucrarilor. Toate acestea ascund de fapt incapacitatea Rusiei de a oferi gaze si finantare pentru acest proiect”, scria analistul Vladimir Socor, in cotidianul Georgian Daily. Cititi aici mai multe despre jocurile Rusiei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro