Sari direct la conținut

Sarkozy si-a prezentat prioritatile externe: ‘prietenie’ cu SUA

HotNews.ro

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a pledat, luni, pentru „o Europa puternica” si „in favoarea prieteniei” cu Statele Unite, cerand insa si stabilirea unui „calendar clar” pentru retragerea trupelor straine din Irak.

In primul discurs de politica externa sustinut dupa alegeri, citat de AFP, Sarkozy a readus in discutie si posibilitatea relansarii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana. Liderul de la Paris a cerut Rusiei sa renunte la brutalitatea cu care isi reafirma statutul de mare putere si s-a pronuntat pentru „o deschidere” conditionata fata de Iran.

Seful statului francez a discutat si despre necesitatea prevenirii riscului declansarii unei confruntari intre Islam si Occident si asigurarii unei „cooperari totale” intre serviciile de securitate pentru a putea face fata amenintarii teroriste.

La capitolul Kosovo, Sarkozy s-a declarat in favoarea „independentei supravegheate” a acesteia si a trimis „un apel intreit” sarbilor si albanezilor din Kosovo, rusilor, americanilor si membrilor UE, solicitand cautarea unei solutii pentru viitorul statut al provinciei.

Nu in ultimul rand, liderul de la Paris a vorbit despre initiativa organizarii unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite privind soarta Africii, la 25 noiembrie, la New York, cu scopul de a mobiliza comunitatea internationala in legatura cu provocarile la adresa pacii si securitatii din aceasta regiune.

Totodata, Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca Africa va ramane ”o prioritate esentiala pentru politica externa franceza si un ax central al politicii de cooperare a Uniunii Europene”.

Principalele puncte din discursul de politica externa al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, sustinut luni, la Paris.

Constructia Europei – o prioritate absoluta pentru liderul francez

“Constructia europeana va ramane prioritatea absoluta pentru Franta. Ma numar printre aceia care cred ca nu poate exista o Franta puternica fara Europa, a declarat Sarkozy.

Presedintele si-ar dori ca pana la sfarsitul acestui an, cele 27 de tari membre UE sa infiinteze „un comitet de reflectie, format din 10 – 12 intelepti la cel mai inalt nivel”, care sa raspunda la intrebarile legate de felul in care va arata Europa in anii 2020 – 2030.

„Acestia ar trebui sa-si prezinte concluziile si propunerile inaintea alegerilor europene din iunie 2009”, a apreciat el.

Relansarea negocierilor intre Turcia si UE

Seful statului francez a anuntat ca Parisul nu se va opune deschiderii de noi capitole de negociere intre UE si Turcia in perioada care urmeaza, cu conditia ca aceste capitole sa fie compatibile cu viziunile celor doua parti asupra relatiilor viitoare. Totusi, Sarkozy a declarat ca prefera o “asocierea cat mai apropiata” intre UE si Ankara, care sa nu mearga insa pana la aderare.

Consolidarea unei Europe a Apararii

Sarkozy si-a reiterat dorinta ca Uniunea Europeana sa adopte o serie de “initiative puternice’ pentru consolidarea unei Europe a Apararii. „Vreau ca in lunile urmatoare sa avansam catre o consolidare a Europei Apararii, iar Franta va prelua initiative foarte puternice, si catre modernizarea NATO. Cele doua merg impreuna”, a declarat Sarkozy.

„Progresele facute in cazul unei Europe a Apararii nu se inscriu in nici un caz intr-o competitie cu NATO”, a afirmat el.

Un calendar clar in procesul de retragerea a trupelor din Irak

Sarkozy a anuntat ca vrea definirea unui calendar clar in procesul de retragerea a trupelor straine din Irak.

„Franta a fost si va ramane ostila acestui razboi. Nu exista decat o solutie politica in aceasta poblema, prin marginalizare gruparilor extremiste si demararea unui proces sincer de reconciliere nationala. La sfarsitul acestui proces, fiecarui segment al societatii irakiene trebuie sa i se asigure un acces echitabil la institutiile si la resursele tarii sale”, a prezizat presedintele.

Adoptarea unei politici de deschidere in criza nucleara iraniana

In ceea ce priveste Iranul, liderul de la Paris a afirmat ca Franta va sustine orice masura care sa ofere „o deschidere”, in cazul in care regimul de la Teheran isi respecta obligatiile in domeniul nuclear. „Un Iran dotat cu arme nucleare este inacceptabil pentru mine. Actuala criza provocata de Teheran este fara indoiala cea mai grava pe plan international”, a spus Sarkozy.

Noi state incluse in organizatia G8

Presedintele francez crede ca G8 ar trebui sa se transforme in G13 prin includerea Chinei, Indiei, Mexicului, Braziliei si Africii de Sud in grupul celor mai industralizate state din lume. „Dialogurile purtate la summiturile recente au aratat ca G8 ar trebui sa isi continue transformarea lenta si sa includa toate statele industrializate din lume. „Vreau ca G8 sa devina G13”, a subliniat el.

Franta cere Rusiei sa renunte la brutalitate

Nicolas Sarkozy a cerut Rusia sa renunte la “brutalitatea” cu care aceasta a ales sa-si reafirma statutul pe scena mondiala si i-a sugerat sa contribuie „pozitiv” la problemele internationale.

“Rusia a revenit pe scena internationala folosindu-se, intr-o maniera brutala, de principalele sale atuuri, resursele de petrol si de gaze, in timp ce lumea, in special Europa, spera ca ea sa aiba o contributie importanta si pozitiva in procesul de solutionare a chestiunilor importante”, a afirmat Sarkozy.

“O mare putere trebuie sa renunte la brutalitate”, a subliniat seful statului francez.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro