Scandal în Senat: PSD și-a trecut pe repede înainte inițiativele legislative pentru criza coronavirusului / PNL și USR contestă modul de desfășurare al ședinței
PSD a reușit să-și impună marți, în Senat, adoptarea fără dezbatere a celor cinci inițiative legislative pe care le-a depus săptămâna trecută. În ciuda opoziției PNL și USR, senatorii social-democrații au votat pe repede înainte cele cinci proiecte de lege și au impus modificări la ordonanța 30/2020 care reglementează șomajul tehnic. Ședința Senatului s-a desfășurat online și durat cinci ore până când senatorii au adoptat toată ordinea de zi. PSD își dorește ca până la sfârșitul săptămânii să adopte proiectele de lege și în Camera Deputaților, care este forul decizional.
Pe ordinea de zi a ședinței Senatului s-au aflat marți toate cele cinci inițiative legislative ale PSD anunțate săptămâna trecută. Printre aceste se numără proiectul de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare și plafonarea prețului la alimentele de bază și medicamente.
De asemenea , senatorii PSD și UDMR au adus o serie de amendamente la OUG30/2020 care reglementează șomajul tehnic, amendamente care, potrivit PNL și USR, sunt deja prevăzute în OUG32/2020.
Scandalul între PSD și PNL-USR a pornit de marți dimineață în timpul ședinței Comisiei de muncă. PSD a impus cele cinci proiecte de lege în comisiile de specialitate din Senat fără a permite opoziției PNL-USR să depună amendamente. Potrivit senatorilor PNL și USR, ședința comisiei de specialitate s-a desfășurat pe Whatsapp , prin intermediul mesajelor, fără a permite parlamentarilor să dezbată proiectele de lege și să-și susțină amendamentele.
La ședința de plen desfășurată online, senatorii opoziției parlamentare au reclamat acest lucru acuzând PSD-ul de blocarea dezbaterii democratice a inițiativelor legislative.
Senatorul USR Gheorghe Dircă a declarat în debutul ședinței că există un viciu de procedură cu privire la organizarea şedinţei de plen a Camerei superioare a Parlamentului, nefiind de la început cvorum pentru derularea sesiunii online.
„Până la acest moment nu am primit acele dispozitive care pot asigura votul la distanţă, motiv pentru care suntem obligaţi să votăm prin telefon. Procedura propusă este împotriva Regulamentului. Faptul că votăm la distanţă este contrar art. 110, mai mult, pentru a începe şedinţa de plen, noi avem nevoie de cvorum. Nu putem verifica în acest moment dacă există şi toţi parlamentarii sunt conectaţi. Faptul că (…) vom vota după două ore nu acoperă acest viciu de procedură. Noi nu avem capacitatea să ştim câte persoane participă efectiv la această şedinţă, motiv pentru care vă rog să revenim la procedura pe care am discutat-o în Biroul permanent şi, cu tot respectul pentru liderii grupurilor, ei nu pot adopta o hotărâre care să depăşească Regulamentul Senatului”, a spus Dircă.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a cerut retrimiterea la comisii a trei proiecte de lege pentru o dezbatere reală însă propunerea acesta a fost respinsă. Printre acestea s-a numărat și proiectul de lege privind aprobarea ordonanței nr 30/2020 care reglementeaza somajul tehnic în perioada epidemiei de coronavirus.
„Maniera pentru care am optat este o manieră ce omoară dezbaterea în comisii, dezbaterea se desfăşoară pe WhatsApp şi nu se poate manifesta în niciun fel activitatea parlamentarilor, care nu se pot exprima pe varianta pe care lucrează comisiile, sens în care propunerea mea principală este aceea de a retrimite la comisie punctele 3, 4 şi 5 (de pe ordinea de zi – n.r.) (…), iar în subsidiar regândirea modului de lucru al comisiilor, eventual amânarea comisiilor până în momentul în care dezbaterea din comisii poate îndeplini condiţiile de (…) dezbatere parlamentară care este prevăzută pentru o funcţionare normală a Parlamentului”, a afirmat senatorul PNL.
Senatoarea PNL Alina Gorghiu i-a acuzat pe social democrați că își promovează proiectele fără studii de impact şi fără analize.
Alina Gorghiu: „Aşa bătaie de joc de mult nu am mai văzut! Parlamentul e obligat să lucreze în stare de urgenţă, dar nu e obligat să fie sufrageria domnilor Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean. Nu există dezbatere, nu există verificare cvorum de şedinţă, nu există posibilitatea de a vota aspecte elementare de procedură. (…) Disperarea PSD de a-şi promova proiectele, fără studii de impact, fără analize, va bloca mediul economic!”.
Proiectele de lege adoptate de Senat
- propunere legislativă privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare
- propunere legislativă privind executarea la domiciliu a pedepsei închisorii şi supravegherea prin brăţară electronică
- Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.30/2020 privind somajul tehnic
- propunere legislativă privind completarea codului administrativ
- Propunerea legislativă pentru acordarea unor facilităţi pe teritoriul României.
- Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii şi pentru reglementarea unor măsuri de protecţie socială.
- Propunerea legislativă pentru suspendarea rambursării creditelor.
- Propunerea legislativă pentru plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate.
- Propunerea legislativă privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.
Toate cele nouă proiecte de lege adoptate de către Senat merg spre dezbatere la Camera Deputaților. De precizat este că președintele Camere Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu a anunțat deja că vineri deputații vor avea o ședință de plen unde intenționează să adopte cele cinci inițiative legislative care aparțin PSD.