Scandalul interceptarilor ilegale efectuate de tabloidul News of the World: Andy Coulson, fost consilier al premierului Cameron, 18 luni de inchisoare
- Redactia Hotnews
Andy Coulson, fost consilier al premierului David Cameron si fost redactor sef al tabloidului News of the World, a fost condamnat la 18 luni de inchisoare in scandalul interceptarilor ilegale efectuate de saptamanalul „News of the World” din Marea Britanie, anunta AFP.
Fostul redactor sef al tabloidului, Andy Coulson, 46 de ani, a demisionat la inceputul lui 2011 din postul sau de director de comunicare al lui David Cameron in urma acestui scandal.
Pus sub acuzare pentru interceptarile practicate in perioada 2000 – 2006, a fost declarat vinovat la sfarsitul lunii iunie de cel putin un cap de acuzare si risca acum o pedeapsa cu inchisoarea.
Atunci, verdictul l-a constrans pe premierul David Cameron sa-si ceara scuze intr-o interventie televizata. „Sunt sincer dezolat ca l-am angajat. A fost o decizie gresita, marturisesc asta deschis”, a declarat seful guvernului, cu o mina grava.
Principala co-acuzata, un alt fost redactor sef a NotW, exotica roscata Rebekah Brooks, nu si-a putut ascunde emotia la anuntarea verdictului care o declara nevinovata.
La fel ca si Coulson, aceasta femeie in varsta de 46 de ani cu o ascensiune fulgeratoare este considerata o apropiata a premierului.
Celelalte patru persoane acuzate au fost achitate. Printre ele, sotul lui Rebekah Brooks, Charlie, prietenul lui David Cameron si antrenor de cai de curse. Acesta era acuzat ca si-a ajutat sotia sa ascunda probe.
Inchis in graba in vara lui 2011, saptamanalul a interceptat telefoanele a sute de persoane, de la anonimi la celebritati precum printul William si Kate Middleton sau actorul Jude Law.
Scandalul interceptarilor ilegale a condus in Marea Britanie la o vasta dezbatere legata de practicile anumitor reporteri si cadre de conducere din presa din Marea Britanie, cea mai puternica din Europa, si a pus sub lumina relatiile uneori deranjante dintre mediul politic si politie.
In fata amplorii dezvaluirilor, guvernul britanic a decis sa reformeze sistemul de reglementare a presei si a creat un organism de reglementare, care insa nu a intrat inca in functiune.