Scena politica romaneasca in 2014 – perspective aditionale
Am fost provocat in mod amical de autorul acestui articol sa prezint o reactie. Tema este vasta si atragatoare. Iata gandurile mele:
1. Existenta sau ruperea USL nu depind de situatia economiei. O guvernare eficienta in planul optiunilor de vot ale populatiei ar putea incuraja o candidatura a lui Victor Ponta si ruperea USL. O guvernare dezastruoasa ar incuraja PNL sa realizeze o distantare de social-democrati.
Mentinerea USL ar putea fi cauzata de aparitia pe scena politica a unui candidat extrem de puternic la prezidentiale care sa nu apartina nici PSD, nici PNL. Sansele de a se intampla asa ceva sunt reduse.
2. O unire a „dreptei” se va realiza probabil conform unui scenariu mai cinic decat cel descris de Stefan Vlaston. Ce motive ar avea PDL de a accepta FC, PNTCD, IRL, PMP etc., de a le da functii sau locuri eligibile la europarlamentare? Fetele noi, comunicatorii, bunii teoreticieni etc. sunt o adaugare estetica dar, in cazul in care nu adauga voturi, inutila. PDL aplica o tactica eficienta: asteapta europarlamentarele, spera ca celelalte forte, inferioare organizational, sa esueze si sa i se alature in genunchi, cu costuri mai mici. Daca va mai avea nevoie de ele.
3. Empatia si emotia conteaza foarte mult in politica electorala romaneasca. Fara aportul unui om capabil si carismatic, transferat de la stanga, „dreapta” ar fi repetat ad infinitum anul 2000 (am scris mai multe despre radacinile istorice ale subiectului aici). In afara simpatizantilor deja convinsi – sa zicem doua milioane si jumatate de oameni – nu exista lideri de „dreapta” care sa dea senzatia celorlaltor romani ca le pasa de ei. Ma tem ca subiectele listate de Stefan Vlaston sunt importante pentru natiune, dar nu pentru cetateni, o tara mai veche a proiectelor non-PSD.
4. Apreciez sansele ca presedintele ales in 2014 sa nu apartina PSD sau PNL ca fiind nu de 70%, ci mai degraba de 7%. Un alt motiv in afara de punctul de mai sus:
- – in 2009, un lider politic versat si care beneficia de o organizatie la apogeu, aflata la butoanele guvernarii, a castigat pe muchie.
- – in 2004, acelasi lider a avut nevoie de sustinerea inca unui partid major (PNL) pentru ca, iarasi, abia sa castige.
Organizational si la nivel de lideri, situatia taberei anti-PSD este mult mai proasta decat in 2004 sau 2009. S-a vorbit mult timp despre faptul ca „dreapta” are nevoie de un Traian Basescu. Cred ca are nevoie de un om politic mult mai performant din punct de vedere electoral. De asemenea, cred ca nu il are.
Comenteaza pe Sociollogica.