Sari direct la conținut

Schimbare radicală la concursurile de angajare în spitale: nu vor mai fi organizate de unitățile sanitare, ci în centre regionale, cu observatori din alte zone, "pentru a se elimina suspiciunile"

HotNews.ro
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES

Organizarea concursurilor de angajare în spitale ar urma să sufere modificări radicale începând din acest an – nu vor mai fi organizate de către unitățile sanitare care scot la concurs posturi vacante, ci în centre regionale, cu observatori din alte zone ale țării. Proiectul privind noua metodologie de organizare a concursurilor urmează să fie publicat în cel mai scurt timp în dezbatere publică, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că în acest fel „se vor elimina suspiciunile și va fi promovată meritocrația”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a explicat, pentru HotNews.ro, că „au fost foarte multe reclamații în legătură cu modul în care se fac angajările, iar Ministerul Sănătății a considerat că se pot face aceste concursuri sub egida DSP-urilor, centralizat, pe centre. Să nu mai existe suspiciuni că fiecare dă mită ca să fie angajat. Existau tot felul de discuții, suspiciuni și așa mai departe. Concursurile se organizau în spitale, dar ca să nu mai existe niciun fel de suspiciune asupra modului în care se organizează aceste concursuri, ele se vor organiza pe centre.”

„Comisia de examinare va fi organizată la nivelul Direcției de Sănătate Publică. Tot DSP va stabili și data examenului, pe care o va publica online. Pentru a scoate posturi la concurs, fiecare unitate sanitară cu personalitate juridică va transmite DSP lista cu posturi vacante”, a anunțat ministrul Sănătății. Concursul de angajare ar urma să includă o probă scrisă, cu subiecte tip grilă extrase din până la 2.000 de variante, precum și o probă orală înregistrată, spune Sorina Pintea.

Concursurile ar urma să fie organizate trimestrial, în 8 centre regionale stabilite în funcție de regiunile de dezvoltare. Centrele regionale vor fi orașe precum Iași, Craiova sau Timișoara – „unde se face și rezidențiatul” – a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Noua modalitate de organizare nu va presupune costuri suplimentare pentru stat, însă taxa pentru participanți ar putea crește.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, spune că „În acest fel, noi vrem ca toate concursurile să fie transparente, pe merit, să fie departe de orice suspiciune, pentru că se vor organiza pe centre și cu oameni din alte zone – adică nu eu, de la București, îmi organizez concursul, ci vor veni și observatori din alte zone. Spitalele vor anunța posturile libere și DSP va organiza concurs de angajare.”

„Unei părți din sistem nu îi convine că aceste concursuri să fie transparente”, a subliniat Oana Grigore.

Ordinul privind noua metodologie urmează să fie pus în transparență decizională în perioada următoare și „va fi perfectibilă dacă este necesar, vor putea fi transmise propuneri de către toți cei interesați”, mai spune Oana Grigore.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro