Sari direct la conținut

Schimbare surprinzătoare în exodul medicilor români. Detaliul care ne dă speranță

​​Panorama.ro
Spital din București, Foto: Agerpres
Spital din București, Foto: Agerpres

România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani, iar deficitele rezultate pe anumite specializări medicale sunt evidente și acute. Unele dintre ele au fost scoase la lumină de pandemie. Altele rămân, deocamdată, ascunse. Deși, în prezent, „exodul medicilor” s-a temperat drastic, sistemul de Sănătate din România va rămâne ani buni sub spectrul deficitului medical, cu costuri umane și financiare uriașe.

În plină criză sanitară mondială, România se pare că se află în fața unei schimbări de paradigmă: exodul medicilor a încetinit drastic. Acum, pentru prima dată în ultimul deceniu, fenomenul mobilității personalului medical și dorința doctorilor de a emigra s-au mai estompat. Numărul solicitărilor pentru obținerea unui certificat de bune practici, esențial pentru ca medicii să poată profesa în străinătate, s-a înjumătățit în 2021 față de 2017.

Concret, dacă în 2017 și-au exprimat intenția de a pleca din țară 1.462 de medici, doar 776 de doctori au solicitat în 2021 certificate de bună practică de la Colegiul Medicilor din România, potrivit datelor puse la dispoziția Panorama de către forul medical.

Departe de a fi un indicator absolut, întrucât evidențiază strict intenția medicilor de a profesa în străinătate, nu și mutarea lor efectivă într-un alt sistem, cifrele de la Colegiul Medicilor din România sunt cel mai relevant reper. Nici Ministerul Sănătății nu deține o statistică exactă cu privire la numărul celor plecați până acum.

Citește integral pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro