Sari direct la conținut

Science Report: Biodiversitatea mamiferelor din Europa ar fi la fel de bogată ca acum 8.000 de ani. Lupii din Olanda vor fi împușcați cu bile cu vopsea. India va închide școlile din New Delhi din cauza poluării excesive

HotNews.ro
lupi, Foto: Terje Brannfjell | Dreamstime.com
lupi, Foto: Terje Brannfjell | Dreamstime.com

​Biodiversitatea mamiferelor din Europa ar fi la fel de bogată ca acum 8.000 de ani ● Lupii din Olanda vor fi împușcați cu bile cu vopsea ● India va închide școlile din New Delhi din cauza poluării excesive

Biodiversitatea mamiferelor din Europa ar fi la fel de bogată ca acum 8.000 de ani

Un studiu realizat de mai mulți cercetători de la Universitatea din York și publicat în revista Global Change Biology ne prezintă o concluzie cel puțin surprinzătoare, legată de biodiversitatea mamiferelor din Europa. Mai exact, în ciuda tuturor studiilor care arătau nu doar pierderea habitatelor naturale ci chiar extincții zonale ale unor specii, oamenii de știință englezi susțin că Europa o duce încă bine la nivelul biodiversității mamiferelor.

Conform studiului, proiectele de conservare a naturii, reintroducerea unor specii dispărute, vezi cazul bizonului, al castorilor, râșilor sau lupilor, au avut un factor major în creșterea biodiversității, ba chiar am fi depășit-o pe cea de acum 8.000 de ani. Mai spun specialiștii citați că, din estimările lor, acum circa 8.000 de ani, în Europa existau aproximativ 198 de specii de mamifere, pentru ca numărul acestora să ajungă la 211 în anul 2020.

Chiar dacă numărul acestora a oscilat de-a lungul timpului, speciile de mamifere au reușit să rămână în aceiași parametri, sunt de părere autorii studiului. Așa cum spuneam, rezultatul studiul este cel puțin bizar, atâta vreme cât există zeci de cazuri de mamifere declarate dispărute în Europa, unele chiar în secolul XX, vezi cazul tigrului caspic, al elanului caucazian, al Ibex-ului de Pirinei sau al celui portughez etc. Și totuși, cercetătorii citați susțin că doar măgarul sălbatic sau bourul reprezintă mamifere dispărute definitiv în ultimii 8.000 de ani.

În concluzie, spun specialiștii din York, ar trebui să privim cu optimism viitorul și să oferim mai multă atenție protejării speciilor sălbatice. Acum, noi l-om privi cum spun ei, dar parcă tot nu se leagă ceva între studiul lor și realitatea din teren.

Lupii din Olanda vor fi împușcați cu bile cu vopsea

Dacă tot am pomenit de creșterea biodiversității mamiferele, iată că Olanda deja se confruntă cu un caz de creștere a populației lupilor, dar și de apropiere a acestora de așezările umane. Și, cum se pare că anunțurile către localnici de a păstra distanța nu au funcționat chiar cum trebuia, autoritățile s-au gândit să învețe animalele să nu se mai apropie de oameni. Pentru asta, autoritățile au ajuns la concluzia că angajarea unor specialiști în paintball este soluția cea mai potrivită. Cum lupii sunt animale protejate iar vănâtoarea lor este interzisă, împușcarea lor cu bile pline cu vopsea este, în viziunea olandezilor, singura soluție la îndemână.

Acum, nu vă imaginați că Olanda a fost năpădită de lupi. Datele indică existența a doar patru haite și a 11 indivizi solitari. Problema este că habitatul lor este unul restrâns, iar animalele au fost nevoite să atace mai multe ferme unde ar fi ucis circa 30 de oi numai în luna septembrie.

Ar mai trebui spus că lupii au fost deja vânați până la extincție în Olanda acum mai bine de 200 de ani. Din anul 2019 au fost reintroduși în sălbăticie, dar se pare că olandezii nu și-au făcut calculele chiar așa cum trebuie. Acum, să pictezi lupii în mov sau portocaliu și să îi gonești cu puști de paintball nu pare cea mai fericită soluție, dar măcar zic ei că este eco.

India va închide școlile din New Delhi din cauza poluării excesive

Școlile primare din capitala Indiei, New Delhi, vor fi închise pe termen nelimitat din cauza smog-ului, au anunțat autoritățile indiene. Nivelul de poluare este de 25 de ori mai mare decât limita maximă admisă, iar asta este un pericol nu doar pentru copii, ci pentru întreaga populație de peste 20 de milioane de locuitori.

Numai în anul 2019, 1,67 de milioane de persoane au decedat în India din cauza afecțiunilor provocate de poluarea aerului, 17.500 fiind din New Delhi. Conform Organizație Mondiale a Sănătății, New Delhi este unul dintre cele mai poluate orașe ale lumii, iar în ceea ce privește calitatea aerului, capitala Indiei este pe primul loc în lume la nivelul poluării.

Situația este cu atât mai gravă, susțin oficialii indieni, cu cât în fiecare toamnă localnicii din zonele rurale dau foc miriștilor, iar perdeaua de fum amplifică nivelul de poluare deja existent. Deși se confruntă cu problema asta de zeci de ani, autoritățile indiene nu au găsit încă o soluție viabilă ca să o rezolve.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro