Science report: Ce conține cea mai veche frază canaanită descoperită vreodată? Se pregătește un protocol pentru contactul cu extratereștrii. Peste 90.000 de europeni vor muri anual din cauza creșterii temperaturilor
Ce conține cea mai veche frază canaanită descoperită vreodată? ● Se pregătește un protocol pentru contactul cu extratereștrii ● Peste 90.000 de europeni vor muri anual din cauza creșterii temperaturilor
Ce conține cea mai veche frază canaanită descoperită vreodată?
O echipă israeliano-americană de arheologi a descoperit, la circa 45 de kilometri de Ierusalim, în situl antic de la Lahish, un artefact conținând cea mai veche frază în limba canaanită, scrisă vreodată. Este vorba despre un pieptăn de fildeș, cu dimensiunile de 3,5 pe 2,5 centimetri, pe care se află inscripționată o frază formată din șapte cuvinte, cu caractere canaanite, un alfabet iventat acum circa 3.800 de ani.
Artefactul cu vârsta de 3.700 de ani conține caractere arhaice, din prima variantă a alfabetului, și este, așa cum săuneam, cea mai veche frază de acest gen descoperită vreodată. Acum, dacă vă așteptați să conțină cine știe ce învățăminte străvechi, vă înșelați. În fapt, inscripția face referire la păduchi. În traducere, ea ar suna astfel: Fie ca acest fildeș să îndepărteze păduchii din păr și din barbă!
Dincolo de faptul că este vorba despre o premieră arheologică și o dovadă a folosirii alfabetului canaanit în activități uzuale, artefactul aruncă o lumină nouă și asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor din Lahish de acum aproape patru milenii. Mai exact, faptul că erau alfabetizați și că, în ciuda statutului social, chiar și cei nobili, care își puteau permite un astfel de obiect de fildeș, aveau probleme de igienă pe care le-ai asocia, în special, cu păturile sărace.
Lahish a fost unul dintre cele mai importante orașe canaanite din mileniul al II-lea î.Hr. și cel de al doilea ca importanță în Regatul Biblic al Israelului. În cei în privește pe canaaniți, aceștia sunt descriși în textele biblice ca adversari ai israeliților. Ulterior, ei au fost cunoscuți sub denumirea greacă de fenicieni pentru ca, atunci când au întemeiat Cartagina, în secolul al IX-lea î.Hr., ei să folosească denumirea de punici.
Se pregătește un protocol pentru contactul cu extratereștrii
Dacă mâine am fi contactați de o civilizație extraterestră, omenirea nu ar ști cum să răspundă. Aceasta este concluzie unei echipe de specialiști de la Universitatea St. Andrews, Scoția, cea de a treia cea mai veche universitate de limbă engleză din lume, după Oxford și Cambridge.
În fapt, singurul protocol de acest gen fusese creat în anul 1989, însă este unul vag și susținea că în cazul unui ipotetic contact, cercetătorii trebuie să anunțe imediat comunitatea științifică, iar în cazul confirmării contactului, oamenii de știință trebuiau să aștepte instrucțiuni de la Organizația Națiunilor Unite. Ce instrucțiuni? Asta nu se mai spune.
În acest scop, Universitatea St. Andrews a anunțat înființarea unei organizații formată din importanți oameni de știință care să creeze un protocol bine pus la punct pentru a pregăti omenirea în cazul unui posibil contact cu extratereștrii.
Dacă știu ei ceva ce noi nu știm, înseamnă că nu ne-au spus încă. Oficial, Departamentul Apărării din SUA a declarat recent că, din peste 140 de cazuri OZN analizate, nu există nicio dovadă palpabilă a vreunei vizite extraterestre pe Terra. Dar nu e timpul trecut.
Peste 90.000 de europeni vor muri anual din cauza creșterii temperaturilor
Numărul victimelor cauzate de temperaturile ridicate de pe timpul verii a fost unul uriaș, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Cele trei luni de vară, iunie-august, au fost cele mai calde înregistrate în ultimii 500 de ani, iar seceta a atins valori nemaivăzute încă din Evul Mediu.
Circa 4.500 de persoane au decedat în Germania, 4.000 în Spania, aproximativ 3.200 în Germania și aproape 1.000 în Portugalia, susține raportul OMS. Chiar și astfel, raportul este încă provizoriu, numărul victimelor fiind, cel mai probabil, mult mai mare. Încă sunt așteptate rapoarte din mai multe țări europene, cu privire la această statistică sumbră.
Partea și mai rea este că situația nu pare să se amelioreze, iar pe fondul creșterii temperaturilor, numărul victimelor tinde să fie și mai mare în anii următori. În fapt, anunță Agenția Europeană pentru Mediu, cel puțin 90.000 de victime ar putea fi înregistrate anual numai în Europa, din cauza căldurii, și asta până în anul 2100. Din anul 1980 și până în anul 2020, în jur 129.000 de europeni și-au pierdut viața pe fondul temperaturilor ridicate.
Sursa foto: profimediaimages.ro